DışiÅŸlerinden Makedonya'ya çıkartması

Güncelleme Tarihi:

Dışişlerinden Makedonyaya çıkartması
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 16:15

Haberin Devamı

Günübirlik ziyaret için Makedonya'da bulunan DışiÅŸleri Bakanı Ä°smail Cem, Makedonya CumhurbaÅŸkanı Boris Traykovski ve BaÅŸbakan Lupço Georgievski tarafından ayrı ayrı kabul edildi.Â

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Georgievski, görüşmede Cem'den, Türk asıllı Makedon vatandaÅŸlarının da siyasi diyalog sürecine katılımı konusunu ABD ve AB yetkilileriyle görüşmelerinde ağırlıklı olarak gündeme getirmesini istedi.Â

Batılıların, diyalog sürecine Türklerin de katılmasını kabul ettikleri takdirde Makedonya'daki diğer grupların da benzer taleplerde bulunmasından çekindiklerini ifade eden Georgievski, Türk asıllı Makedonya vatandaşlarının diyaloğa katılmasını kendilerinin de arzu ettiği mesajını vererek, Cem'den, özellikle ABD ve AB'nin Makedonya temsilcileriyle yapacağı görüşmelerde bu konuyu gündeme getirmesini talep etti. Cem Üsküp'teki temasları çerçevesinde Türk Büyükelçiliği'nde Türk,Arnavut ve Makedon siyasi parti temsilcileriyle temaslarda bulunacak.

Haberin Devamı

   CEM: ANAYASA GEÇMİŞ DÖNEMLERİ ÖZLETMESİN

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Makedonya'daki siyasi diyalog sürecinde ortaya çıkacak yeni yapılanmanın, 1974 anayasına ve geçmiş dönemlere özlem yaratmayacak kadar gelişmiş olmasını dilediklerini belirtti.

 Günübirlik Makedonya ziyareti çerçevesinde ilk olarak DışiÅŸleri Bakanı Ä°linka Mitreva ile görüşen Cem, yaklaşık 1.5 saat süren görüşmeden sonra, Mitreva ile birlikte basın mensuplarına açıklama yaptı.Â

 ÂMakedonya'daki anayasa çalışmalarını ve bu çalışmalarda Türk asıllı Makedonya vatandaÅŸlarının konumunu yakından takip ettiklerini belirten Cem, diyalog sürecinde tüm etnilerin söz sahibi ve etkin olmalarını dilediklerini kaydetti.

 ÂMitreva ile ''verimli ve önemli'' görüşmeler yaptığını ifade eden Cem, ''Hepimizin zaman zaman yaÅŸadığı gibi, bugün Makedonya da bazı sıkıntılar yaşıyor. Makedon halkının bu sıkıntıları aÅŸaçağına güveniyoruz'' diye konuÅŸtu. Cem, Makedonya'nın egemenlik, bütünlük ve istikrarının Türkiye için ''fevkalade önemli'' olduÄŸunu belirterek, Türkiye'nin bu doÄŸrultuda Makendoya'ya verdiÄŸi desteÄŸin süreceÄŸini söyledi.

Haberin Devamı

 Â''Sıkıntıların aşılması doÄŸrultusunda, Makedonya'nın gösterdiÄŸi gayreti ve atılan adımları takdirle izlemekteyiz'' diyen Cem, özellikle NATO ve AB'nin ''gayret ve katkılarını'' olumlu bulduklarınıifade etti. Cem, uluslararası toplumun Makedonya'ya ekonomik yardımı konusunda Türkiye'nin özgün bir yaklaşımı olduÄŸunu, ''ekonomik yardımın ÅŸarta baÄŸlı olmasını doÄŸru bulmadıklarını'' bildirdi. Cem, ''Burada unutulmaması gereken, ekonomik katkının siyasi diyalogu geliÅŸtirici bir boyutu olmasıdır'' dedi.

 ÂCem, konuÅŸmasının sonunda Makedonya'daki siyasal diyalogun taraflarına ÅŸu mesajı verdi: 
 Â''Bazı talepleri görmezden gelmek sıkıntıyı büyütür. Bütünü olumsuz etkileyebilir. Aynı ÅŸekilde ölçüsüz taleplerde bulunmak da zararlı olabilir ve bütünü zedeleyebilir. Bu iki durum arasında ortak yolu Makedonya hükümetinin, Makedonya halkının bulacağına inanıyoruz.''

Haberin Devamı

MİTREVA TÜRKİYE İLE MAKEDONYA ÖRNEK GÖSTERİLEBİLİR

 Konuşmasına, ''Uluslararası ilişkilerde iki ülke arasında gerçek anlamda dostane ilişkiler mevcutsa, bu ilişkilere Türkiye ve Makedonya örnek gösterilebilir'' diye başlayan Mitreva ise, Makedonya'daki krizin üniter devlet yapısı zedelenmeden çözülmesi çabalarına verdiği destekten ötürü Türkiye'ye teşekkür etti.

 ÂMitreva, Cem'in kendisine NATO'nun silahsızlanma görevi çerçevesinde Türkiye'nin bir birlik ve katkı yapmaya hazır olduÄŸu mesajını verdiÄŸini söyledi. Makedonya'nın AB ve NATO'ya tam üyelik konusunda kararlı olduÄŸunu kaydeden Mitreva, Türkiye'nin özellikle NATO üyeliÄŸi konusunda verdiÄŸidesteÄŸin önemini vurguladı.

Haberin Devamı

 ÂTürkiye'ye iade-i ziyarette bulunacağını belirten Mitreva, Türk asıllı Makedon vatandaÅŸlarının siyasal diyalog sürecine katılımına yönelik bir soruya da ÅŸu yanıtı verdi:

 Â''Diyalog sürecine Türk partilerinin katılması gerektiÄŸi kanaatindeyim. Makedonya'daki Türk asıllı vatandaÅŸlar, Makedonya'nın sadık vatandaÅŸlarıdır ve kanaatimce onların siyasi diyaloga katılmaları diyaloga olumlu yönde katkıda bulunabilir.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!