Dışişleri Bakanlığı, Gazze'deki ateşkes açıklamasında Mısır'a yer vermedi

Güncelleme Tarihi:

Dışişleri Bakanlığı, Gazzedeki ateşkes açıklamasında Mısıra yer vermedi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 05, 2014 11:58

Dışişleri Bakanlığı, Gazze’de Mısır’ın girişimi üzerine İsrail ve Filistin arasında 72 saatlik ateşkese varılmasından memnuniyet duyduğunu bildirdi. Ancak 1 Ağustos’ta varılan ve sadece iki saat içinde bozulan ateşkes için Katar ile birlikte yaptığı ortak açıklamada “Mısır’ı takdir eden” Dışişleri, bu kez tek taraflı yaptığı açıklamada Mısır’ı görmezden geldi.

Haberin Devamı

Ateşkesin Filistin heyetinin yapıcı tutumu sayesinde sağlandığını vurgulayan Dışişleri, İsrail’e de ateşkesi bozulacak tahriklerden kaçınması uyarısında bulundu. Dışişleri’nin açıklamasında şöyle denildi:

"Gazze’de kesintiye uğrayan ateşkesin Filistin heyetinin yapıcı tutumu sayesinde tekrar tesisi için Kahire’de yürütülen müzakerede Filistin heyetinin yapıcı tutumu bugün yerel saatle 08.00’den itibaren Gazze’de 72 saat süreyle ateşkes ilan edilmiş olmasını memnuniyetle karşılamaktayız.

İsrail’i Gazze’ye yönelik operasyonlarını tümüyle durdurmaya ve tarafları bu süreçte ateşkesi bozacak tahrik edici adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz. Bu kritik süreçte hakim kılınacak sükunetin Gazze’de sürdürülebilir bir ateşkesin tesisine yönelik kapsamlı müzakereler için gerekli zemini oluşturmasını diliyoruz.

Haberin Devamı

Bölgede sürdürülebilir bir ateşkesin, Gazze’ye yönelik kısıtlamaların kaldırılmasıyla mümkün olabileceğinin artık idrakına varılması gerekmektedir. Ülkemiz, sürdürülebilir bir ateşkesin temini için uluslararası ortaklarıyla yakın işbirliği ve eşgüdüm halinde çalışmaya devam edecektir."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Katar Dışişleri Bakanı El Atiyye adına 1 Ağustos’ta yapılan ortak açıklamada ise, “ABD yönetiminin oynadığı önemli rolü memnuniyet ve takdirle karşılıyor, Mısır’ın sürece ev sahibi olmak suretiyle sağladığı kolaylaştırıcı katkıyı takdir ediyoruz” denilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!