Diplomasinin rock starıydı

Güncelleme Tarihi:

Diplomasinin rock starıydı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2018 00:23

1997-2006 yılları arasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri olan Kofi Annan 80 yaşında hayatını kaybetti. Annan’ın kendi adıyla anılan Kıbrıs barış planı Rumlar tarafından reddedilmişti. Kimileri onun için ‘Diplomasinin rock starı’ derken BM Genel Sekreteri Guterres, Annan’ı ‘iyiliğe rehberlik eden güç’ diye tanımladı.

Haberin Devamı

KIBRIS’ta kendi adıyla anılan çözüm planı hazırlayan BM’nin 7’nci Genel Sekreteri Ganalı Kofi Annan, 80 yaşında hayatını kaybetti. Bir süredir İsviçre’nin Bern kentinde tedavi gören Annan, Türkiye ve Kıbrıs’ta daha çok kendi adını taşıyan barış planıyla biliniyordu. Annan barış planı 2004 yılında Rumlar tarafından reddedilmişti.

Batı Afrika ülkelerinden Gana’da 1938’de dünyaya gelen Kofi Annan, ABD ve İsviçre’de eğitim gördü. Uzun yıllar BM’de farklı görevlerde bulunan Annan, 1997 yılında örgütün kendi içinden çıkardığı ilk genel sekreter oldu. 3 çocuk babası Kofi Annan’ın vefatını, İsviçre’nin Bern kentindeki hastaneden ailesi duyurdu. Annan’ın kısa bir hastalığın arkasından dün sabaha karşı son nefesini verdiği belirtildi.

ZOR GÜNLER YAŞADI
2001 yılında, dünya 11 Eylül saldırılarının şoklarını atlatmaya çalışırken Annan, ‘daha organize ve barışçıl bir dünya için yaptığı çalışmaları’ dolayısıyla Nobel barış ödülüne layık görüldü. Ancak ‘diplomasinin rock starı’ diye anılan Annan, 2005 yılında Irak’a gıda karşılığı petrol satışıyla ilgili açılan soruşturma nedeniyle zor günler yaşadı. Oğlu Kojo’nun Irak’ta kârlı işler yapan İsviçreli bir şirketle bağlantısı olduğu ortaya çıkmış, ancak soruşturmada ciddi bir ihlal tespit edilmemiş, Annan aklanmıştı.

Haberin Devamı

KIBRIS DÜŞ KIRIKLIĞI
Annan, BM’deki mesaisinin önemli bir bölümünü Kıbrıs sorununa ayırdı. Kıbrıslı Türk ve Rum liderler Rauf Denktaş ve Tasos Papadopulos’la uzun yıllar müzakereler yürüttü ve 2004 yılında kendi adıyla anılan ‘Annan Planı’nı tamamladı. 24 Nisan 2004’te plan adada referanduma sunuldu. Türkler yüzde 65 oranında ‘Evet’ derken, Rumlar yüzde 76 oranında ‘Hayır’ oyu kullandı. Rumlar ‘Hayır’ oyu kullanmalarına rağmen referandumun hemen ardından 1 Mayıs 2004’te Avrupa Birliği’ne tam üye kabul edildi. Annan görevini Koreli Ban Ki-moon’a devrettiği 2007 yılına kadar Kıbrıs sorununa bir daha dokunmadı.

İYİLİĞE REHBERLİK EDEN GÜÇ
Nobel Barış Ödüllü Kofi Annan, dünyadaki barış çabalarına emekliliğinde de devam etti ve Güney Afrikalı lider Nelson Mandela’nın 2007 yılında kurduğu emekliye ayrılmış dünyanın saygın siyasetçilerinden oluşan The Elders (Akil Adamlar) grubuna katıldı. Hali hazırdaki BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Annan’ı “iyiliğe rehberlik eden güç” olarak tanımladı ve “Annan, birçok yönden Birleşmiş Milletler’in kendisiydi” dedi. Guterres, “BM saflarından yükselerek kuruma yeni milenyuma geçerken emsalsiz bir onur ve kararlılıkla liderlik etti. Birçok kişi gibi, Kofi Annan’ı iyi bir dost ve akıl hocası olarak tanımlayabildiğim için onur duyuyorum” dedi. Rusya Devlet Başkanı Putin de ‘vizyoner ve cesur’ Annan’a samimi bir hayranlık duyduğunu belirtti.

BAKMADAN GEÇME!