Dincilerden korkup laikleri seçtiler

Güncelleme Tarihi:

Dincilerden korkup laikleri seçtiler
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2009 00:00

Endonezya’da 9 Nisan’da yapılan parlamento seçimlerinden, beklenenin aksine İslamcı değil laik partiler güçlenerek çıktı. Ülkede aşırı İslamcı söylemlerin seçmeni ürkütmesi nedeniyle bu sonucun alındığı ifade ediliyor.

Haberin Devamı

240 milyonluk nüfusuyla dünyanın en kalabalık Müslüman ülkesi Endonezya’da İslamcı partiler büyük hayalkırıklığı yaşıyor. Seçimden önce zengin bir kampanya yapan, hatta TV’lere verdiği ilanlarda ılımlı kesimin gözünü okşamak için türbansız kadın oyuncular kullandıran İslamcı Müreffeh Adalet Partisi (PJP), büyük miktarda oy kaybetti. Resmi sonuçların gelecek ay açıklanması bekleniyor. Seçimlerde yüzde 15 oy hedefleyen PJP, böylece diğer İslamcı partilerin de desteğiyle ülkeye şeriat yönetimini getirmeyi hedefliyordu. Ancak seçimlerde, son seçimlerin bir puan üzerinde, yüzde 8.2 oranında oy toplayabildi.

Oyları niye düştü

Siyasi gözlemcilere göre, popüler Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono’nun yolsuzluğa karşı yürüttüğü mücadele ve aşırı söylemlerin ılımlıları rahatsız etmesi, bu oy erimesini de beraberinde getirdi. Alkol, sokakta öpüşme yasağı gibi uygulamalar tepki çekti. Genel olarak tüm İslamcı partilerde keskin bir düşüş yaşandı. 2004 yılında toplam yüzde 38 oy alan İslamcı partilere destek, bu son seçimde yüzde 26’ya geriledi. Resmi sonuçlar, gelecek ay belli olacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!