Devler uyanıyor

Güncelleme Tarihi:

Devler uyanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 00:00

Dünya liderleri, Hz. Muhammed karikatürlerinin fikir özgürlüğü sınırını aşıp provokasyon sahasına geçtiğini açıklamaya başladı. ABD Başkanı Bush bütün hükümetleri gösterileri durdurmaya çağırdı.

Chirac: Dini inanca zarar verecek her şeyden kaçınılmalı. İfade özgürlüğü, sorumluluk ruhuyla ifa edilmelidir. Tutkuları tetikleyebilecek her türlü açık provokasyonu kınıyorum.

Putin: Bu provokasyonu kınıyorum. Söz konusu biçimsiz şekillerin türediği ülkeye de görev düşüyor. Karikatürlerin yayınlanmasını engelleyemeyen ilgili devlet hiç değilse resmen özür dilemeli.

Chirac: Karikatürlerin yeniden yayınlanması provokasyon

FRANSA Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, İslam aleminde Hz.Muhammed karikatürlerine tepkiler şiddete dönüşürken dün Charlie Hebdo* adlı haftalık mizah dergisinin çizimleri yeniden yayınlamasını "provokasyon" olarak niteledi.

Hükümet sözcüsüne göre Chirac, kabinede yaptığı konuşmada, "Herhangi birinin inancını, özellikle de dini inancına zarar verecek herşeyden kaçınılmalı. İfade özgürlüğü, sorumluluk ruhuyla ifa edilmelidir. Tutkuları tetikleyebilecek her türlü açık provokasyonu kınıyorum" dedi.

Charlie-Hebdo’nun 12 eski karikatür ile birlikte bir de yenisini yayınladığı son sayısıysa, dün sabah piyasaya çıktığı saat 07.30 itibariyle 400 bin adet satarak bitti. Dergi, bugün ikinci baskısını yaparak bir ilke imza atacak.

Putin: Danimarka özür dilesin

HAZRETİ Muhammed karikatürlerinin yayınlanmasıyla başlayan krize dair yaptığı ilk açıklamasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, çizimlerin yayınlanmasını "prokovasyon" olarak tanımlayarak, Danimarka’nın özür dilemesi
/images/100/0x0/55eace11f018fbb8f897cc40
gerektiğini söyledi.

Putin, dün başlayan İspanya ziyareti öncesinde ülkenin büyük gazetelerinde ve Rus NTV televizyonunda yayınlanan röportajında, "Dinler arasındaki uçurumu açan, inançlıların hislerini rencide eden karikatürleri kınıyoruz. Bir şeyi yayınlamadan ya da çizmeden önce 100 kez düşünmek gerekir. Karikatür konusunu dinler ve mezhepler arasında provokasyon olarak değerlendirdiğim gibi bunlara karşı tepkinin de aşırılığa giden yönleri var. İnancım şudur ki, Müslüman ülkelerindeki dini otoriteleri, halkı sağduyu ve sükunete sevk edecek gücü bulacaktır. Bu bağlamda söz konusu biçimsiz şekillerin türediği ülkeye de bence görev düşüyor. Karikatürlerin yayınlanmasını engelleyemeyen ilgili devlet hiç değilse resmen özür dilemeli" ifadelerini kullandı.

"Çocuk pornografisini kınarken, ifade özgürlüğünün ardına sığınmıyoruz" diyen Rasmussen, bu tür karikatürleri, "dine yönelik hakaret" olarak değerlendirdi ve Putin, "bu alandaki herhangi bir provokasyon kesinlikle kabul edilemez" diye konuştu.

Putin, karikatür krizinde ülkesinde yaşayan 20 milyon Müslüman’ın görüşünü yansıtmaya çalışırken, Müslümanların en yoğun yaşadığı Tataristan Özerk Cumhuriyeti’nde, Danimarka ürünlerine boykot başlatıldı. Tataristan süpermarketlerinde tüm Danimarka malları bir gecede vitrinlerden kayboldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!