Derin intihar

Güncelleme Tarihi:

Derin intihar
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2005 00:00

Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri’ye yönelik suikastta parmağı olduğu öne sürülen Suriye İçişleri Bakanı Gazi Kenan, dün makamında intihar etti. BM’nin Şam Yönetimi’ni suçlaması beklenen Hariri raporunu açıklamasına birkaç gün kala ölümü seçen Kenan, teröristbaşı Abdullah Öcalan’a Bekaa Vadisi’nde sığınak sağlamıştı.

SURİYE İçişleri Bakanı Gazi Kenan dün öğle saatlerinde makamında hayatına son verdi. Suriye’nin resmi ajansı Sana, Kenan’ın makamında intihar ettiğini ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyururken, Lübnan’ın eski Başbakanı Refik Hariri’ye düzenlenen suikast girişimiyle ilgili BM raporunun açıklanmasına günler kala 63 yaşındaki içişleri bakanının intihar etmesi kafalarda soru işaretleri bıraktı. Kenan, 1980 ve 2003 yılları arasında Suriye’nin Lübnan’daki güçlerinin komutanlığını yapmış, bu dönemde Bekaa’da üslenen PKK ve teröristbaşı Abdullah Öcalan’a da sığınak sağlamıştı.

ABD, Lübnan’daki askeri ve güvenlik faaliyetlerinde rolleri bulunduğu iddiaları üzerine Suriye İçişleri Bakanı Gazi Kenan ve Lübnan’dan sorumlu Askeri İstihbarat Başkanı Rüstem Gazali’nin mal varlığını dondurmuş ve Amerikan vatandaşlarının bu kişilerle iş yapmasını yasaklamıştı.

25 Ekim’e kadar açıklanması beklenen BM raporu çerçevesinde, 1980’li yıllardan 2003’e kadar Lübnan’da istihbarat şefi olarak görev yapan Kenan, Hariri suikastıyla ilgili olarak iki hafta önce BM müfettişleri tarafından sorgulanmıştı.

RADYOYU ARAMIŞ

İçişleri Bakanı Kenan’ın intihar etmeden birkaç saat önce Beyrut’tan yayın yapan Lübnan’ın Sesi Radyosu’nu arayarak, ‘Bu son açıklamam olabilir’ dediği bildirildi. Lübnan radyosuna verdiği son demecinde Hariri suikastıyla ilgisi olmadığını belirten Kenan şunları söyledi:

‘Bu açıklamamı bütün Lübnan’a duyurun. Dün akşam bir televizyonun yayınında aleyhimde haberler çıktı. Benim Hariri suikastıyla kesinlikle ilgim yok. Zaten Detlev Mehlis geldiğinde ona her şeyi anlattım. Ben Lübnan’da görevli bulunduğum dönemde, sadece Lübnan’ın iyiliği için çalıştım.’

Gazi Kenan, konuşmasının sonunda ‘Bunun son açıklamam olacağına inanıyorum’ diyerek, programın sunucusundan, konuşmasını diğer medya organlarına dağıtmasını da istedi. Lübnan medyasında yer alan haberlerde Kenan’ın BM müfettişlerine Hariri tarafından kendisine ödenmiş çekleri gösterdiği iddia edilmişti. Hariri suikastından sonra uluslararası baskı altında kalan Suriye Lübnan’daki 39 yıllık askeri varlığına son vererek geçen Nisan ayında birliklerini geri çekmişti.

PKK’ya Bekaa’da sığınak sağlamıştı

LAZKİYE’de doğan, evli ve dört oğlu ile iki kızı bulunan Gazi Kenan PKK’nın başı Abdullah Öcalan’ın yıllarca Suriye’de yaşamasına izin vermiş onun ve örgütünün faaliyetlerine göz yummakla kalmayıp, Türkiye’nin belgelerle kanıtlamasına rağmen Öcalan’ın Suriye’de olduğunu yalanlamıştı. Ancak askeri müdahale endişesi Öcalan’ı Suriye dışına çıkmaya zorlamıştı. Analistlere göre Suriye sessiz bir şekilde BM’nin raporunu bekliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!