Denktaş: Toplu mezarlar zamanına döneriz

Güncelleme Tarihi:

Denktaş: Toplu mezarlar zamanına döneriz
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2009 10:38

KKTC'nin 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın sürdürdüğü müzakere sürecinin zoraki bir anlaşmayla sonuçlanması halinde, toplu mezarlar zamanına geri dönüleceğini söyledi.

Rauf Denktaş ve İngiliz Akademisyen Michael Moran tarafından yazılan ve İstanbul Kültür Üniversitesi'ne bağlı Küresel Siyasal Eğilimler Merkezi'nin (GPoT) yayınlarından çıkan “Cyprus: Unity and Difference, A Discussion, in a series of letters, between Rauf Denktaş and Michael Moran” isimli kitabın tanıtımı bugün yapıldı.

Girne Dome Otel'deki tanıtıma, Rauf Denktaş ve Sussex Üniversitesi Öğretim görevlisi Michael Moran'la birlikte, GPoT Direktörü Mensur Akgün ve GPoT Direktör Yardımcısı Sylvia Tiryaki katıldı. Tanıtımda, Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Şakir Fakılı da hazır bulundu.

Sylvia Tiryaki, yaptığı kısa konuşmada, “Kıbrıs konusunda bilgisi sorgulanamayacak kişilerin kitabının yayınlanmasının GPoT'a gurur verdiğini” söyledi.
Rauf Denktaş, kitap tanıtımında yaptığı konuşmasında, Kıbrıs için çeşitli fırsat pencerelerinden bahsedildiği zaman, kendisinin bu fırsat pencerelerinin hiç kapanmadığını gördüğünü ve her fırsatta “son fırsat, bu fırsatı kaçırmayın” şeklinde telkinler yapıldığını kaydetti.

Kıbrıs görüşme süreçlerinin tarihsel akışı hakkında bilgi veren Denktaş, kendisinin görüşme sürecinde “Mr. No” olarak adlandırılmasının iki nedeni bulunduğunu, bunların; Kıbrıs Türkünün azınlık olmamasını istemesi ve Kıbrıs'ın Yunan olmadığını söylemesi olduğunu belirtti.

Çözüme ulaşılabilmesi için sorunun analiz edilmesi, adada iki siyasi eşit, iki ortak halkın ve adadaki gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade eden Denktaş, “bazı kurgular ve olmamış şeyler üzerine bir anlaşma kurulamayacağını” söyledi.

Kıbrıs Türklerinin AB'ye güveni kalmadığını da dile getiren Denktaş, AB'nin kurulmuş ortaklıkları, demokratik ilkeleri ve insan haklarını göz ardı ettiğini belirtti.

“TOPLU MEZARLAR ZAMANINA GERİ DÖNERİZ”

Denktaş: Toplu mezarlar zamanına döneriz
Denktaş, Rum kültürü, kilise baskısı ve Yunanistan'ın ortak amaç olarak Kıbrıs'ın Yunanlaştırılması ve Helenizm istediğini belirterek, çözümün Kıbrıslı Türklerin eşit ortak olarak kabul edilmesinden geçtiğini kaydetti.

Rum kanadının böyle bir yaklaşıma çok uzak olduğunu ifade eden Denktaş, KKTC Cumhurbaşkanı Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın sürdürdüğü müzakere sürecinin zoraki bir anlaşmayla sonuçlanması halinde toplu mezarlar zamanına geri dönüleceğini söyledi.

KKTC'nin tanınmasının istenebilmesi için Kıbrıs müzakerelerinin durması gerektiği görüşünü dile getiren Denktaş, KKTC'nin ambargolara rağmen kalkınma ve gelişimini sürdürdüğünü, ambargoların kalkması halinde bu gelişmişliğin daha da ileriye götürülebileceğini sözlerine ekledi.

MORAN

Sussex Üniversitesi Öğretim Görevlisi Moran da konuşmasında kitabın içeriğinde savunulanın, bir birleşme ve çözüm için iki ayrı devletin kabul edilmesi olduğunu söyledi.

Sorunun çözülmesi için sorunun ne olduğunun bilinmesi gerektiğini vurgulayan Moran, Rumlar için sorunun “işgal”, Kıbrıslı Türkler içinse “ortaklıktan zorla atılma ve izolasyonla baskı altında yaşama” olarak görüldüğünü söyledi.

Moran, 1964 yılında Makarios'un Yunan Başbakanına gönderdiği “çok gizli” mektup ve 2004'te Rum lider Tasos Papadopulos'un halkını Annan Planı'nı reddetmeye çağırmak için yaptığı konuşmadan da örnekler verdi. Tanıtım toplantısı, yabancı konukların Kıbrıs ve KKTC hakkındaki görüşlerini belirtmeleriyle son buldu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!