Demirel: Türkiye'nin imajı düzeldi

Güncelleme Tarihi:

Demirel: Türkiyenin imajı düzeldi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Hükümetin kurulmasının ardından ilk dış gezisini yapan Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkiye'nin bozulan imajının düzeldiğini söyledi. Madrid'de NATO zirvesine katılan Demirel, Refahyol dönemindeki sıkıntılı havanın dağıldığını bildirdi.

Demirel, Refahyol döneminde gittiği ve ‘‘Türkiye'nin imajı bozuldu'' dediği Paris'de yapılan NATO toplantısı ile Madrid toplantısında yurtdışından Türkiye konusunda aldığı imajı karşılaştırarak şöyle dedi: ‘‘Burada çok iyi imaj aldım. Tabii, iyi imaj alma, kötü imaj alma benim elimde değil. Adam, geçen defa fevkalade bunalımlı bir hava veriyordu. Bugün ise çok rahat imajlar aldım.''

Demirel, Refahyol'un sona erip yeni hükümetin kurulması aşamasında oynadığı rol konusunda dış dünyadan takdir alıp almadığı yolundaki soruya ise, ‘‘Takdirname verme yeri orası değildir. Türkiye'nin İçişleridir bunlar. Türkiye'de ki demokratik zeminlerin çalışmasından herkes memnun olur'' yanıtını verdi.

Demirel, Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğu için bu tip uluslararası toplantılara katıldığını belirterek, ‘‘Demokrat bir ülke değilsek, bizim bunlarla müştereğimiz ne? Bizi Madrid'e, Paris'e götüren sebep Avrupa ve Avrupa fikirleri ile ortak noktamız olmasıdır. Avrupa fikri ise demokratlık, insan hakları, hukukun üstünlüğü ve barışdır'' dedi.

Madrid zirvesi boyunca Türkiye'nin önemini ortaya koyduğunu belirten Demirel, bunu muhataplarının da tam olarak anladığını söyledi. Demirel, ‘‘Türkiye 65 milyon nüfusu ile, herşeyi ile bir büyük ülkedir. Burada Türkiye'nin ağırlığının tadını aldım'' diye konuştu.

NATO zirvesi sırasında Türkiye ile Yunanistan arasında varılan ‘‘ilkeler mutabakatı''nı değerlendiren Demirel, bunun olumlu bir adım olduğunu, ancak, ‘‘son olmadığını'' söyledi. Demirel, ‘‘İhtilaflar ebedi değildir'' dedi. NATO zirvesi sırasında altı konuşma yaptığını, bu konuşmaların tümündede barışın korunmasından söz ettiğini belirten Demirel, ‘‘Bunları konuşurken, komşumuzun da bizimle sırt sırta durmasının anlamı yok. Biraz da yüz yüze dönüp bakalım. Ancak yüzyüze dönüncede herşeyin bittiğini sanmayın'' dedi. Türkiye'nin Yunanistan ile iyi geçinmek istediğini de vurgulayan Demirel, ‘‘İki ülkenin zıtlaşmaya devam etmesi fevkalade yanlıştır. Yakınlaşma hem iki ülkenin halklarının, hem de komşularınının, Avrupanın, Dünyanın menfaatinedir'' mesajını verdi.

Refahyol döneminde tüm dış gezilerini Dışişleri Bakanı olmadan yapan Demirel, kendisine eşlik eden yeni bakan İsmail Cem'i övdü. Demirel, iki gündür Cem'le birlikte çok çalıştıklarını belirterek, yeni Bakan'a takdirini ‘‘Dışişleri Bakanımız çok güzel konuşmalar yaptı'' diyerek ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!