Demirel erken döndü

Güncelleme Tarihi:

Demirel erken döndü
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 1997 00:00

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Tahran'da katıldığı İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) zirve toplantısından, planlanandan erken döndü.

Daha önce katıldığı tüm İKÖ zirvelerinin sonuna kadar kalan Demirel, resmi programına göre bugün dönmesi gerekirken, sonuç toplantısını beklemeden dün akşam Tahran'dan ayrıldı. Demirel'in erken dönüşünde, zirvede Suriye'nin girişimiyle kabul edilen Türkiye aleyhtarı kararlar etkili oldu. Demirel, erken dönüşü konusunda ‘‘Burada yapacak işim kalmadı. Onun için gidiyorum’’ açıklamasını yapmakla yetindi.

Zirveden hemen önce yapılan İKÖ Bakanlar Konseyi'nde Türkiye'nin Kuzey Irak'a yaptığı sınır ötesi operasyonu ve İsrail'le ilişkilerini kınayan iki karar tasarının kabulü, Demirel'i daha Ankara'dayken endişelendirmişti.

Dışişleri yetkilileri ile yapılan değerlendirmelerde, bir ara Cumhurbaşkanı'nın Tahran'daki zirveye katılmaması ve Türkiye'nin daha alt düzeyde temsil edilmesi üzerinde durulmuş, ancak daha sonra Demirel'in Tahran'da bizzat ağırlığını koymasının Türkiye'nin lehine olacağına karar verilmişti. Cumhurbaşkanı Tahran'a hareketinden hemen önce de Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Milli Savunma Bakanı İsmet Sezgin'i Çankaya Köşkü'ne davet ederek, Tahran'da izlenecek politika üzerinde görüşlerini sormuştu. Demirel bu toplantıda da ‘Tahran’a sıkıntılı gittiğini' söylemişti.

ORTAK BİLDİRİ

Demirel'in Tahran'daki tüm çabalarına rağmen, Arap Birliği ülkelerinin ortaklaşa verdikleri Kuzey Irak ve İsrail kararları, içinde ‘Türkiye’ adı geçirilmeden de olsa, kabul edildi. Zirvenin sonuçlarına ilişkin ortak bildiri ise bugün yayınlanacak. Ortak bildiride de Türkiye'yi eleştiren ifadelerin yer almasına kesin gözüyle bakılıyor.

Uluslararası haber ajansı AP de, Demirel'in İsrail'le ilişkileri eleştiren karar yüzünden erken döndüğünü bildirdi. İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin yumuşak üsluplu konuşması da Batı basınında ‘Türk Cumhurbaşkanı’na soğuk duş. Hatemi, Demirel'in önünde Türkiye'yi eleştirdi' ifadesiyle yansıtıldı. Demirel'in Türkiye'ye yönelik eleştirilere cevap verdiği önceki günkü konuşması ise toplantının basına kapatılması nedeniyle gazetecilere tam olarak ulaşamadı. Bu durumun da Türk heyetinde ayrı bir rahatsızlık yarattığı öğrenildi.

İslam Konferansı Örgütü Zirvesi, Suriye tarafından Türkiye aleyhtarı bir şova dönüştürülünce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, toplantıların sonunu beklemeden dün Tahran'dan ayrıldı.

Arap liderden küstah çıkış

Tahran'daki İKÖ zirvesinde Türkiye'ye yönelik saldırıların liderliğini yapan Arap Birliği Genel Sekreteri ve Mısır eski Dışişleri Bakanı İsmet Abdülmecit, ‘PKK sizin sorununuz, Suriye’nin değil' diyerek açıkça Suriye'den yana tavır aldı.

Hürriyet'in sorularını yanıtlayan Abdülmecit, Suriye'nin PKK'yı desteklediğini sanmadığını belirtti. Abdülmecit, ‘‘Siz İsrail ile Suriye'yi tehdit eden bir anlaşma yapıyorsunuz. Eğer bunun nedeni Kürt sorunuysa bu Türkiye'nin sorunudur, Suriye'nin değil’’ dedi. Türkiye'de 10-12 milyon Kürt olduğunu bildiren Abdülmecit, şunları söyledi:

‘Kürt sorunu Türkiye’de çok eski sorun. Çünkü Kürtler kendi dillerini konuşmak, kendi kültürlerini yaşamak istiyorlar. Bu sorun siz Kürtlerle savaştığınız için büyüdü. Bir kez savaşmaya başladınız mı duramazsınız. Ve inanın ki, askeri operasyonla sorunu çözeceğinizi sanıyorsanız çok yanılıyorsunuz.'

ÖLDÜRÜYORSUNUZ

Körfez'de ABD savaş gemilerinin yığıldığını belirten Abdülmecit, ‘‘Onlardan korkmuyoruz. Yeter ki Irak'a saldırmasınlar. Ancak Türkiye Irak'a saldırıyor’’ suçlamasını yaptı. ‘‘Türkiye saldırmıyor, sınır güvenliğini koruyor’’ hatırlatması üzerine ise, ‘‘Bu bir ülkeye girmek için çok zeki bir gerekçe. Kendinizi korumak için diğer insanları öldürüyorsunuz’’ dedi.

Abdülmecit, Türk-İsrail işbirliğinin Türk-Arap ilişkilerini olumsuz etkilediğini belirterek Türkiye'yi bu konuda da eleştiri yağmuruna tuttu. Abdülmecit, ‘‘Bir Türk olarak size soruyorum. Niçin böyle bir işbirliği yapıyorsunuz, askeri anlaşma imzalıyorsunuz? İsrail'in ünlü Savunma Bakanı Mordehay'ı törenle karşılıyorsunuz? İsrail ile askeri anlaşma yapmanız benim için tam bir şok oldu’’ diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!