Defense News: Türkiye ABD'den Super Cobra almak istiyor

Güncelleme Tarihi:

Defense News: Türkiye ABDden Super Cobra almak istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2008 07:54

ABD'de yayımlanan savunma dergisi Defense News, Türkiye'nin kısa dönemdeki askeri ihtiyacını karşılamak amacıyla ABD'den halen Amerikan Silahlı Kuvvetleri'nce kullanılmakta olan taarruz helikopterlerinden satın almak istediğini yazdı.

Dergi, iki ülkeden savunma kaynaklarına dayanarak verdiği haberinde Türkiye'nin ABD Deniz Piyadeleri Komutanlığı'nın kullanımındaki AH-1W Super Cobra veya benzer tipteki Cobra taarruz helikopterlerinden 10-12 adet almak istediğini kaydetti.

Defense News, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin elinde bulunan mevcut taarruz helikopterlerinin de Bell Helicopter Textron şirketince üretilen Super Cobra ve Cobra tipinde olduğuna ve bu helikopterlerin terör örgütü PKK'ya karşı kullanıldığına işaret etti.

Dergi, ABD'nin Türkiye'nin bu talebine henüz resmen yanıt vermediğini belirtti.

Türkiye, uzun vadeli taarruz helikopteri ihtiyacının ortak üretim yoluyla karşılanması için geçen yıl İtalyan-İngiliz AgustaWestland şirketiyle sözleşme imzalamıştı. Ancak Defense News, bu projede halen bazı sorunlar olduğunu ve her durumda bu programla üretilecek taarruz helikopterlerinin Türkiye'ye tesliminin 2014'ü bulacağını savundu.
Dergi, Türkiye'nin ABD deniz piyadelerinin elindeki Cobra helikopterlerinden bir miktar alma isteğinin, kısa dönemdeki ihtiyacını karşılama amacı taşıdığını yazdı. ABD'nin elinde, Boeing şirketinin ürettiği ve Amerikan Kara Kuvvetleri'nin kullandığı AH-64D Apache Longbow tipi taarruz helikopterleri de bulunuyor. Ancak dergiye göre Türk tarafı, pilotlarının Cobra sistemi üzerinde eğitimli olmasından ve bu tip helikopterlerin bakım ve onarım imkan ve kabiliyetine sahip bulunmasından dolayı, Cobra tipi taarruz helikopterlerini tercih ediyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin envanterinde Apache tipi taarruz helikopteri bulunmadığı kaydedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!