Dedektör bilmecesi

Güncelleme Tarihi:

Dedektör bilmecesi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2017 23:04

Mescid-i Aksa’ya metal arama dedektörleri yerleştiren İsrail yönetimi, dün de girişe güvenlik kameraları koydu. Dedektörlerin kalıp kalmayacağı konusu ise netlik kazanmadı. İsrailli General Mordechai, başka alternatifleri değerlendirdiklerini söylerken, İsrail Bölgesel Kalkınma Bakanı Hanegbi, “Dedektörler kalacak” dedi.

Haberin Devamı

İSRAİL hükümetinin, Kudüs’teki Mescid-i Aksa’nın girişine metal arama dedektörleri yerleştirmesinin ardından çıkan olayların yankıları sürerken, dün sabah Mescid-i Aksa’nın girişine yeni kameralar konulduğu ortaya çıktı. İsrailli Tümgeneral Yoav Mordechai ise dedektör kriziyle ilgili öneri getirilmesi çağrısı yaptı. “Güvenliği sağlayacak diğer seçenek ve alternatifleri incelediklerini” söyleyen Mordechai, “Umuyoruz ki Ürdün ve diğer Arap ülkeleri, bu soruna başka bir güvenlik çözümü önerebilir. Elektronik, siber ya da modern teknoloji olsun İsrail her türlü çözüme hazır. İhtiyacımız olan bir güvenlik çözümü, siyasi ya da dini bir çözüm değil” dedi.

ALTERNATİF KOŞULU

Ancak İsrail Bölgesel Kalkınma Bakanı Tzach Hanegbi, “Dedektörler kalacak. Katiller bize katilleri nasıl arayacağımızı söyleyemez. Eğer Filistinliler camiye girmek istemiyorsa girmesinler” dedi. Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan ise, polis yetkilileri tatmin edici bir alternatif sunmazsa, metal dedektörlerinin kalmasını destekleyeceğini söyledi. Yüzlerce Filistinli ise dün sabah namazını Mescidi-Aksa’nın Esbat kapısı yakınlarında kıldı. İsrail polisi de namaz kılanların etrafında önlem aldı. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise 3 İsrailli’yi bıçaklayarak öldüren Filistinli’nin evinin yıkılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

ARAP BİRLİĞİ UYARDI

Arap Birliği, İsrail’in Kudüs ve Mescid-i Aksa’daki artan ihlalleri nedeniyle olağanüstü toplanma kararı aldı. Birliğin Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt “Kudüs kırmızı çizgimizdir. Arap ve Müslümanlar ona zarar gelmesini kabul etmez. İsrail hükümeti ateşle oynuyor. İsrail, İslam ve Arap aleminde büyük bir krizin fitilini ateşliyor” açıklamasını yaptı. Mescid-i Aksa’da 14 Temmuz’da İsrail güvenlik güçlerine saldırı düzenlediği belirtilen 3 Filistinli ile 2 İsrailli güvenlik görevlisi hayatını kaybetti. Bunun üzerine İsrail yönetimi iki gün Mescid-i Aksa’yı kapalı tuttu. Metal dedektörleri getirildi. Filistinliler de eylemlere başladı. Cumadan beri İsrail güçleri, 4 Filistinli protestocuyu öldürdü. Cuma gecesi ise bir Filistinli, İsrail’in Filistin topraklarındaki illegal yerleşimlerden Halamiş’e sızarak 3 İsrailli’yi bıçaklayarak öldürdü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!