DEAŞ’a sızan Iraklı ajan el Sudani’nin hikâyesi: Sahte patlamalarla hayatları kurtardı

Güncelleme Tarihi:

DEAŞ’a sızan Iraklı ajan el Sudani’nin hikâyesi: Sahte patlamalarla hayatları kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2018 01:41

Irak’ta terör örgütü DEAŞ’ın içine sızarak çok sayıda üst düzey teröristin öldürülmesini sağlayan ve geçtiği istihbaratlar ve kendi özel yöntemleriyle canlı bomba ve patlayıcı kullanılan saldırı teşebbüslerini boşa çıkararak yüzlerce kişinin hayatını kurtardıktan sonra öldürülen Iraklı ajan Harit el Sudani’nin yaşamına ilişkin çok çarpıcı detaylar ortaya çıktı.

Haberin Devamı

IRAK tarihinin en büyük ajanlarından biri olarak nitelendirilen Harit el Sudani, terör örgütü DEAŞ 10 Haziran 2014’te ülkenin en büyük ikinci kenti Musul’u kolaylıkla ele geçirdiği günlerde Irak’ın Şahin İstihbarat Hücresi’nde ‘telefon takibi’ işlerine bakan, adı duyulmamış bir yüzbaşıydı. Gençliğinde bir süre işsiz kalan ve vaktini bilgisayar oyunlarıyla geçiren Sudani, 2006 yılında, 23 yaşındayken kardeşinin ısrarı sonucu Irak istihbaratına girerek ‘yeni bir hayata’ adım attı. 2014’te DEAŞ ortaya çıkana kadar sıradan görevleri üstlenen adam, DEAŞ’ın ortaya çıkmasıyla Irak tarihinin sayılı kahramanları arasında gösterilecek serüvenine başladı. El Sudani, örgütün Suriye ve Irak’ta hızla ilerlediği, Rakka, Musul ve Deyrizor’da alan hâkimiyeti sağladığı dönemde DEAŞ’ın içine sızarak yönetici kadroların güvenini kazanmayı başardı. Sudani, kısa süre içinde DEAŞ’ın Irak’taki en kanlı saldırı planları içinde yer alan, bombaları patlamadan önce belirli lokasyonlara taşımaktan sorumlu bir ‘sahte militan’ konumuna erişti.

Haberin Devamı

DEAŞ’a sızan Iraklı ajan el Sudani’nin hikâyesi: Sahte patlamalarla hayatları kurtardı

ETKİSİZ HALE GETİRİYORDU

El Sudani, terör örgütüne bağlı bir kişi olarak kendisinden istenen her şeyi gözü kapalı yerine getiren biri izlenimi veriyordu. 2015’te örgüte katılan Iraklı ajan, her bombalı saldırıda insanlara zarar gelmesini önlemek için yeni bir yöntemin içinde yer alıyordu. Bazı saldırılarda keskin nişancılarla intihar bombacılarının etkisiz hale getirilmesi için gereken bilgileri sağlayan adam, bazı saldırılarda da ‘gerçek bomba’ yerine daha etkisiz bir bombayı infilak ettirerek zararı kısıtlıyor, bazen ise saldırının gerçekleşeceği bölgeye jammer sevk edilmesini sağlayarak bombanın patlamasının önüne geçilmesine yol açıyordu. El Sudani’nin verdiği istihbarat ile toplamda beş üst düzey DEAŞ üyesinin Irak güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğü, toplamda 48 patlamanın ise çeşitli yöntemlerle engellendiği biliniyor. Üç çocuk babası Sudani’nin 12 yaşındaki oğlu Momal, bir Irak kanalına, “Babam zamanının çoğunu işte geçiriyordu. Ona evde kalmasını söylüyorduk ancak o, ‘Olmaz, ülkemiz daha önemli’ diyordu” dedi.

Haberin Devamı

DEAŞ’a sızan Iraklı ajan el Sudani’nin hikâyesi: Sahte patlamalarla hayatları kurtardı

ÖLÜME GİTTİ

Örgüt içinde El Sudani’nin dâhil olduğu işlerden bir kısmına yönelik şüphelerin artması nedeniyle mensubu olduğu Şahin İstihbarat Hücresi, Sudani’nin artık görevi bırakmasında ısrar ediyor, Iraklı ajan ise görevde kalmakta diretiyordu. Irak ve Batı basınında çıkan haberlere göre DEAŞ, El Sudani’ye 17 Ocak 2017’de Termiye şehri yakınlarında bir çiftliğe gitmesini emretti. El Sudani oraya gitti. O akşamdan itibaren el Sudani’den haber alınamadı. DEAŞ’ın daha sonra yayınladığı propaganda videosunda infaz edilenler arasında deşifre olan el Sudani de bulunuyordu.

BİR SALDIRIYI KURGUYLA BOŞA ÇIKARDI

Haberin Devamı

2016 yılında, Bağdat’ın kuzey batısındaki El Hurriyah bölgesinde bomba patladığında Irak güvenlik güçleri patlama sonucunda ‘10 ölü, 34 yaralı’ bulunduğu şeklinde açıklama yapmakta gecikmedi. Ölü ve yaralı haberlerini alan terör örgütü DEAŞ, patlamanın oldukça başarılı olduğu düşüncesiyle kısa süre içinde saldırıyı üstlendi. Ancak Yüzbaşı Harit el Sudani, olayı kimsenin yara almayacağı şekilde kurgulamıştı. Bombanın olay yerine doğru gelmesiyle bütün cadde boşaltılmış, olay yerine yaralı rolü yapan ‘oyuncular’ getirilmişti. Olay yerinde yapılan düzenlenen sahte patlamada yerde ölü ve yaralı kişilerin bulunduğu sözde katliam görüntüleri basına servis edilerek terör örgütü DEAŞ’ın saldırıya inanması sağlandı.

Haberin Devamı

BABASINA SON KEZ MEKTUP YAZMIŞ

Iraklı ajan Yüzbaşı Harit el Sudani, 2016’nın sonunda babasına yılbaşı için yazdığı mektupta babasının kendisi için dua etmesini istemiş. Irak basınına konuşan El Sudani’nin babası Abid el Sudani, “Çok sayıda insanın hayatını kurtardı. Ülkesine hizmet etmek istiyordu. Katıldığı her operasyon masumların kanının akmasının önüne geçiyordu. Yaptığı iş aslında hikâyesini anlatıyor” ifadesini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!