De Soto Denktaş'ı ikna etmeye geldi

Güncelleme Tarihi:

De Soto Denktaşı ikna etmeye geldi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

DOLAYLI görüşmelerden çekilme kararı alan Kıbrıs Türk tarafını masaya dönmesi için ikna etmeye çalışan BM, Cenevre'de taraflara sunulan ve KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ı kızdıran çözüm planının bağlayıcı olmadığını duyurdu.

Genel Sekreter'in Kıbrıs Özel Temsilcisi Alvaro de Soto, dün Ada'ya gelişinde yaptığı açıklamada '8 Kasım'da taraflara sunulan öneriler resmi öneriler değil, Genel Sekreter'in kişisel görüşleriydi. Tarafların buna evet ya da hayır deme zorunlulukları yok' dedi. De Soto, Genel Sekreter'in 6. turun ocak ayında Cenevre'de yapılması yönündeki davetinin geçerli olduğunu ve tarafların buna yanıt vermesi için yeterince zaman bulunduğunu yineledi.

Kofi Annan, 8 Kasım'da masaya koyduğu çözüm planında Türk görüşlerini dikkate almamıştı. Önerilerde, Denktaş'ın itirazlarına rağmen AB üyeliğine atıf yapılmış, Rum göçmenlerinin Kuzey'deki haklarının tescil edilmesi istenmişti. Annan ayrıca Kıbrıslı Türklerin egemenliklerinin tanınması talebini de gözardı etmişti.

Bu arada, de Soto'nun Ada'ya gelişini izlemek için Güney Kıbrıs'a geçen Türk gazeteciler, barikatta gösteri yapan Rum fanatiklerin tacizine uğradı. Türk gazetecilere sözlü saldırıda bulunan yaklaşık 50 eylemci Rum polisi ve BM Barış Gücü askerlerinin müdahalesiyle uzaklaştırıldı. Olay nedeniyle Kuzey ve Güney Kıbrıs arasındaki geçişler bir süre durdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!