Dayakçı ülkeler arasındayız

Güncelleme Tarihi:

Dayakçı ülkeler arasındayız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2010 00:00

Türkiye, çocuğa dayağı tamamen yasaklamayan ülkeler listesinde yer aldı.

Haberin Devamı

İnsan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğünü savunmak amacıyla Avrupa çapında kurulmuş hükümetler arası bir örgüt olan Avrupa Konseyi, “çocuklara dayağı yasaklamayan ülkeler” şeklinde bir liste hazırladı.
Yasal düzenleme şart
Konsey, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu Avrupa Konseyi ülkelerine çağrı yaparak, çocuk dayağını tamamen yasaklamaları için gerekli yasal düzenlemeleri yapmalarını istedi. Listede, Rusya, Belçika, Fransa ve İngiltere de yer aldı. Çocuğa dayağı tamamen yasaklayan ülkelerin başında ise Avusturya, Almanya, Romanya, İzlanda ve İspanya geliyor. Bu ülkelerde çocuklara karşı her türlü fiziksel şiddet cezai yaptırıma tabi tutuluyor.
Avrupa Konseyi’ne göre Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkeler ise, çocuğa şiddeti “aile içi bir sorun” olarak görüyor ve “devletin aile işlerine müdahalesine” soğuk baktığı için dayağı tamamen yasaklayan adımları atmakta zorlanıyor. Konseye göre, bu ülkelerdeki geleneksel ebeveyn-çocuk ilişkisinde “aşırı olmayan dayak” otorite kurma yöntemi olarak kullanılıyor.
Şiddet meşrulaşıyor
Avrupa Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Maud de Boer-Buquicchio, söz konusu ülkelerin “makul ölçüde şiddet” kavramıyla dayağı meşrulaştırdıklarını ifade ederek, şiddeti önleyen yasalara rağmen, anne-baba ve öğretmen dayağına hoşgörü gösterildiğini söyledi. Halen Avrupa Konseyi’ne üye 20’den fazla ülke, çocuğa karşı her türlü şiddeti yasaklamış durumda. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkeler ise, dayağı yasaklayan adımlar atmakla birlikte, gelenek gibi nedenlerle bu yasaları hayata geçiremeyen ülkeler arasında sayılıyor.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!