Davutoğlu'ndan Libya'daki Türklere tahliye çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan Libyadaki Türklere tahliye çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2011 20:01

Tunus'ta bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu Libya'dan Türkiye'ye dönmek isteyen Türk vatandaşlarına çağrıda bulunarak Türk vatandaşlaranı ana merkezlerde toplanmaya çağırdı.

Haberin Devamı

 

 

KARAKOLU BÖYLE ATEŞE VERDİLER / WEB TV

 

LİBYA'DA İSYAN BÜYÜYOR / FOTO GALERİ

 

LİBYA'DAN TAHLİYE EDİLEN TÜRKLER İSTANBUL'A GELDİ / WEB TV

TÜRKİYE'NİN İLK TEPKİSİ

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr



Libya'da yaşanan olaylara ilk resmi ilk tepki Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'ndan geldi.

Davutoğlu, Tunus'taki temaslarının ardından Büyükelçilik binasında yabancı basın mensupları için basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu Libya hükümetine "Bölgede İnsan hayatına saygı duyulsun, her türlü şiddetten kaçınılsın insan haklarına değer verilsin", Libya halkına da "Politik isteklerinizi, kamu düzenini bozmadan dile getirin. Güvenliği özgürlük özgürlüğü de güvenlik  için feda etmemeliyiz" şeklinde seslendi.

Haberin Devamı

ADIM ADIM TAHLİYE

Libya'yla ilgili tüm gelişmeleri ve Libya'da alınacak tedbirleri değerlendirmek üzere bir Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Davutoğlu, bu toplantıda yapılması gerekenleri hızla bir şekilde gözden geçirdiklerini kaydetti. Davutoğlu "Başbakanımızın talimatıyla bu kararları adım adım uygulamaya başladık. Bizim için en önemli şey, kardeş kavgası ve Libyalı kardeşlerimizin bu suhulet sürecinden hızlıca çıkması ve bu sürecin doğru bir eksene oturtulmasına yardımcı olmak" diye konuştu.

TUNUS DA DEVREDE

Ahmet Davutoğlu'nun Tunus ziyaretlerinde Libya'daki Türk vatandaşlarının durumu da gündeme geldi. Davutoğlu Tunuslulardan Libya'daki Türk vatandaşlarının tahliyesi için destek istedi. Bu çerçevede karayoluyla Tunus'a geçirilecek Türk vatandaşları Cerbe Adası'ndan uçaklarla Türkiye'ye nakledilecek. Bu yolla Libya'nın Tunus'a yakın alanlarından 1200 Türk vatandaşı Türkiye'ye nakledilecek.

Haberin Devamı

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları;

- Bingazi'deki gelişmeler nedeniyle havaalanı ulaşımı mümkün olmadı. Dün kara hava ve deniz yolu ile yapılacak tahliye planlamasını yaptık. Trablus'a tarifeli uçakların kapasitesini yükselterek 550 yurttaşımızı tahliye ettik.

- 7 uçağımız sürekli hazır bekliyor. Ayrıca hava ulaşımındaki olumsuzluklar olabilceğini düşünerek, bugün iki gemimiz şu anda Bingazi'ye doğru hareket halinde 1 gemimiz de, Mersin'den hareket etti. Bunlar Deniz Kuvvetleri'nin eşliğinde hareket edecek.

- Bu gemiler 12 uçağın kapasitesine sahip durumda. Sayın başbakanımız bu konuyu doğrudan takip ediyorlar. Sayın başbakanımız yakından takip ediyor. Kendisiyle 3 kez telefonla konuştuk. Ayrıca karayolu geçişi  de Mısır'dan ve Tunus'tan girişimlerimiz sürüyor. Bütün bu imkanlarımızı kullanarak 25 bin vatandaşımızın en kısa zamanda ve en sağlıklı şekilde tahliyesine de çalışıyoruz.

Haberin Devamı

- Şimdiye kadar herhangi bir vatandaşımıza birşey olmadı. Biliyorsunuz son 1 yıl içinde olağanüstü şartlarda çok önemli tahliyeleri başarıyla yaptık. Kırgızistandan, Mavi Marmara sonrası İsrail'den Tunus'tan Mısır'dan çok tahliye gösterdik. Bu konuda vatandaşlarımızın devletimizin gücünden emin olsun.

- Hükümetimiz bütün imkanlarıyla bu konuda seferberdir. Libyada bulunan vatandaşlarımızın da bulundukları yerlerde kendilerini güvende hissetmelerini istiyoruz. Gece ve gündüz çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

- Bakanlığımızda 24 saat çalışan memurlarımız var. Tam bir koordinasyon halinde bunu yürütüyoruz. İnşallah bu sorlu süreçte vatandaşımızın çabalarıyla çıkacağız ve herhangi bir olumsuz gelişme olmadan vatandaşlarımızın ülkemize dönmemizi sağlayacağız. Halkımıza sabırla gelişmeleri takip etmesini diliyoruz.

Haberin Devamı

- Dediğim gibi önümüzdeki 2-3 gün içerisimde özellikle deniz yolu konusunda vatandaşlarımızın tahliyesinde çok büyük kısmını tamamlayacağız.

- 20 kişinin olduğu yerler de var 400-500 kişinin olduğu da. Dolayısıyla dağınık bir tabloya sahibiz. Ama acilen Bingazi ve Tobruk merkezine yoğunlaştık. Çok vatandaşımız yaşadığı için. Trablusta ve diğer kentlerde de vatandaşlarımız var ama orası daha güvenli bir ortam. Biz vatandaşlarımızın kaldıkları yer güvenliyse olrada bulunmalarını tavsiye ediyoruz.

- Hangi köyde hangi fabrikada ne kadar vatandaşımız ve bu bilgiler elimizde ve her birine ulaşma şansına sahibiz. Çok fazla hareket etmeksizin vatandaşlarımızın belli merkezlerde toplanması ve o merkezlerden Bingazi limanına gitmesi konusunda gerekli temasları yaptık.

Haberin Devamı

- Dün sayın hillary clintın ile görüşmemiz oldu daha sonra Qilliam High ile Westervelle ile de görüştük. İki gazeteci İran'da tutuklanmıştı. Ardından Almanya bizden yardım talep etmişti. Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde serbest bırakılmaları konusunda uzlaşıya varılmıştı. Dün de bu temaslar sonuç verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!