Davutoğlu'ndan kritik zirve öncesi sürpriz İran ziyareti

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan kritik zirve öncesi sürpriz İran ziyareti
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 14:11

Associated Press haber ajansına konuşan bir AB yetkilisi, 5 artı 1 ülkelerinin. nükleer programını durdurmayı reddeden İran’a karşı alınacak önlemleri görüşmek için Cuma günü Brüksel’de toplanacağını söyledi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun bu kritik zirve öncesi İran'a sürpriz bir ziyarette bulunacağı öğrenildi.

Haberin Devamı

İsmini açıklamak istemeyen bir AB yetkilisi, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Çin, Rusya, Fransa, İngiltere ile Almanya’nın Cuma günü Brüksel’de İran’a karşı alınacak tedbirleri tartışmak için bir araya geleceğini söyledi. 

BM Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun Tahran ile yapılan görüşmeler sonucu ortaya çıkan anlaşma taslağında, İran'ın düşük oranda zenginleştirdiği uranyumunun yüzde 75'ini depolamak için Rusya ve Fransa'ya göndermesi isteniyordu. Krizin çözümü için Ankara’nın da devreye girmesinin ardından, İran'ın nükleer yakıtını Türkiye'de depolaması önerileri de gündeme gelmişti.

Ancak İran dün, nükleer programı çerçevesinde zenginleştirdiği uranyumu yabancıbir ülkede depolamaya ilişkin önerileri reddetmişti.

Tahran’dan gelen olumsuz cevap üzerine, ABD Başkanı Barack Obama, Washington’ın, İran’a uygulanacak yeni yaptırımlar hakkında müttefikleriyle görüşmeye başladığını söylemişti.

Haberin Devamı

DAVUTOĞLU İRAN'A GİDİYOR

Afganistan ziyaretini sürdüren Davutoğlu'nun bu ülkedeki temaslarını tamamladıktan sonra İran'a geçerek Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile görüşeceği bildirildi. 

 

Afganistan'da Devlet Başkanlığını ikinci kez kazanan Hamid Karzai'nin yemin töreni nedeniyle Kabil'de bulunan Davutoğlu, aynı sebeple bu kente gelen İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi ile görüştü.

 

Görüşmede Rahimi'nin Davutoğlu'na daha önce de yaptığı İran davetini yinelediği, Davutoğlu'nun da daveti kabul ettiği belirtildi.

 

Davutoğlu, yarın Tebriz'de Cumhurbaşkanı Ahmedinejad ile bir araya gelecek. Görüşmede nükleer konuların ele alınmasının beklendiği öğrenildi.

 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun akşam saatlerinde Kabil'den ayrılarak Tebriz'e hareket etmesi bekleniyor.

UAEK TESİSLERİ TEKRAR DENETLEYECEK

Öte yandan UAEK müfettişlerinin, İran'ın yeni nükleer tesislerinde ikinci kez denetlemelerde bulunacağı bildirildi.

Haberin Devamı

 

Fars Haber Ajansı, İran Atom Enerjisi Kurumu'ndan adı açıklanmayan bir yetkilinin, “UAEK müfettişlerinin yakın bir gelecekte Fordo uranyum zenginleştirme tesislerinde incelemelerde bulunacağını söylediğini” duyurdu.

 

Denetlemelerin rutin program çerçevesinde ve İran ile UAEK arasındaki anlaşmaya uygun olarak yapılacağı belirtildi.

 

UAEK'den dört kişilik heyet, Kum yakınlarındaki Fordo uranyum zenginleştirme tesisinde ilk kez 25-27 Ekimde incelemelerde bulunmuştu.

 

Tahran yönetimi, inşa halindeki yeni nükleer tesislerin varlığıyla ilgili 21 Eylülde UAEK'ye bilgi vermiş ve tesisleri BM denetimine açacağını açıklamıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!