Davutoğlu'ndan "ehvenişer" açıklaması

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlundan ehvenişer açıklaması
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2014 01:21

Suriye'yle ilgili değerlendirmelerde bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Anadolu Ajansı tarafından aktarılan "ehvenişer" açıklamasına eleştiri getirdi. Bakan Davutoğlu; Anadolu Ajansı'nın bildirdiğine göre, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, Suriye'deki radikal unsurların uyguladıkları yanlış yöntemlerin rejimi "ehvenişer" denilecek noktaya getirdiğini söylemişti. Davutoğlu, akşam saatlerinde katıldığı bir televizyon kanalında ise, "Benim söylediklerimde 'Ehvenişer görüyoruz' gibi diye bir ifade yok. Bu konuşmanın arkasından nasıl böyle bir şey çıkartılıyor anlamıyorum" dedi. Konuya ilişkin bugün de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, "Bazı çevreler El Kaide terör örgütünün şiddetini bahane ederek, Esad'ı ehvenişer olarak göstermeye çalışıyor" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Dün öğle saatlerinde Anadolu Ajansı'nın Editör Masası'na konuk olan Davutoğlu, gazetecilerin Suriye'yle ilgili sorularını cevaplarken, Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) konusunda, "Hizbullah da Suriye'ye girdi. On binlerce Hizbullah ve değişik yerlerden rejime destek vermek için gelen yabancı savaşçılar var. Bütün bu unsurlar Suriye'den çıkmalı. Ne zaman Suriye'nin kuzeyinde muhalefet güçlendi, IŞİD o zaman ortaya çıktı ve savaşını da muhalif unsurlara karşı yaptı. Bunlarla rejim arasında perde gerisinde bir ortaklık var. Rejim bunları göstererek 'terör var' diye kendini meşru kılıyor. Bunlar da o kadar yanlış yöntemler uyguluyor ki, rejimi nerdeyse 'ehvenişer' dedirtecek bir noktaya gelerek, halkı bezdirmek yönünde bir tavır sergiliyorlar" demişti.

Haberin Devamı

Davutoğlu akşam saatlerinde ise 24 TV’de yayınlanan "24 Özel" programında gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Programda daha önce kullandığı "ehvenişer" ifadesine de açıklık getiren Davutoğlu şöyle konuştu:

"Bazı çevreler özellikle El-Kaide tehdidi üzerinden Beşar Esad’ı ehveni şer gibi göstermek istiyorlar. Arada Suriye halkı büyük bir baskı görüyor. Ama bu baskıyı 150 bin Suriyeli kardeşimizin ölümünden sorumlu bir rejimin baskısını örtbas etmek için El Kaide tehdidini IŞİD tehdidini gündemde tutarak ikisi arasında kıyaslarla bir ehveni şer görüntüsü vermeye çalışıyorlar. Benim söylediklerimde 'Ehvenişer görüyoruz' gibi diye bir ifade yok. Bu konuşmanın arkasından nasıl böyle bir şey çıkartılıyor anlamıyorum.”

"ŞERLERİN KAYNAĞI ESAD REJİMİ"
Bakan Davutoğlu bugün de Suriye Halkının Dostları Toplantısı'na katılmak üzere Paris'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Suriye politikasında bir değişiklik olup olmadığı ve "ehvenişer" ifadesine ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

"Gazeteleri okuyunca hayretler içinde kaldım. Basın mensuplarımızın konteksi görerek değerlendirmelerde bulunmasında fayda görüyorum. Benim dediğim şudur: Bazı çevreler, El Kaide terör örgütünün yaptığı terör ve şiddeti bahane göstererek, Esad'ı ehvenişer gibi göstermeye çalışıyorlar. 'Ben ehvenişer olarak görüyorum' demedim. Öyle bir uluslararası kampanya yürütülüyor ki, El Kaide terörü, yani ölümü gösterip sıtmaya razı etmek gibi, El Kaide terörü gündemde tutularak ve bu öne çıkartılarak, Esad rejimi ehvenişer gibi gösterilmeye çalışılıyor. Halbuki dedim, 'Esad rejimiyle El Kaide şu ana kadar karşılıklı olarak çatışmadı. Özgür Suriye Ordusu bir taraftan rejim, bir taraftan El Kaide türü gruplarla çatışıyor. El Kaide'nin mevcudiyeti rejime meşruiyet alanı oluşturuyor, rejimin baskıları da El Kaide'ye alan oluşturuyor. Böylece birbirlerinden istifade ediyorlar, birbirlerini destekliyorlar.' Buradan benim ehvenişer olarak gördüğüm kanaatini çıkarmak nasıl mümkün oluyor, mümkün değil."

Haberin Devamı

Bakan Davutoğlu, "Muhtemeldir ki bu, tweet tekniğinde karakter sayıları sınırlı olduğu için belli bir karakterle bir haber geçtiğinde, önü ve arkası olmadan sonuç çıkartılıyor, doğru değil. Bugün Suriye'de söz konusu olan şerlerin kaynağı Esad rejimidir. Suriye halkı için şerlerin en büyüğü de Esad rejimidir, ortaya çıkan şerlerin, kötülüklerin kaynağı da Esad rejimidir" diye konuştu.

"MÜCAHİT" SLOGANI
Davutoğlu'nun dün akşam katıldığı televizyon programındaki açıklamalarından diğer satır başlar ise şöyle:

"Gerek tırla ilgili oluşturulan hava, gerekse de uluslararası medyaya pompalanmak istenen ve maalesef Türkiye içinde de bazı kesimlerin destek verdiği bu kampanya her şeyden önce Türkiye’nin bu başarı hikayesini karartarak Ortadoğu halklarını harekete geçiren bu güzel örneği başka bir yere çekme çabası. Bunun en çarpıcı örneklerinden birisi, heyecana gelerek, oradaki hissiyat içinde Türk halkının ‘mücahit’ kavramına verdiği anlamı da düşünerek Sayın Başbakanımıza bir slogan atılıyor. Niye atılmasın ki? Kıbrıs’taki direnişi yapanların adı da ‘mücahit’ti. Benim gerçekten de bir Müslüman olarak da, bir entelektüel olarak da son dönemde neo-oryantalistlerin yaptığı operasyonun en can alıcı kavramlarından birisi, cihat kavramı üzerinde yapılan operasyondur.

Haberin Devamı

HAÇLI ZİHNİYETİ
Hele bunu İngilizce’ye ‘Jihadist’ diye çevirip, Sayın Başbakanımızın başka bir kodla anılmasına sebep olmak hiçbir ahlaki temeli olmayan saldırgan bir tutumdur, açık söylüyorum bir haçlı zihniyetidir. Veya bir neo-oryantalist zihniyetin bir yansımasıdır. Bu açık bir şekilde, sadece Sayın Başbakanımıza değil, İslam medeniyetine, inancına karşı saldırgan bir tutumdur."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!