Davutoğlu TBMM'de 'gizli görüşme'yi anlattı

Güncelleme Tarihi:

Davutoğlu TBMMde gizli görüşmeyi anlattı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 02, 2010 10:50

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, önceki gün İsrail Ticaret bakanı Ben Eliezer ile Brüksel’de yaptığı görüşmenin gerekçelerini, TBMM’de anlattı. Bakan, “İsraillilere temel taleplerimizi yüzlerine doğrudan ve net şekilde söylemek için bu görüşmeyi yaptık” dedi.

Haberin Devamı

Görüşme isteğinin bizzat İsrail tarafından geldiğini vurgulayan Davutoğlu, şöyle konuştu:

Zeynep GÜRCANLI
hurriyet.com.tr

“Son gelişmeler ışığında, özellikle verdiğimiz nota sonrasında, Ticaret Bakanı olarak değil, İsrail Başbakanı Netanyahu'yu temsilen Endüstri ve Ticaret Bakanı Benjamin Ben-Eliezer bizden görüşme talebinde bulundu ve bu görüşmeyi gerçekleştirdik, doğru yaptık. Şartlarımızı yüzlerine doğrudan ve net olarak söylemek için bunu yaptık. Dünyanın bütününe, bütün küresel alana, BM Güvenlik Konseyi'nde yüksek sesle vurguladığımız temel taleplerimizi İsraillilerin yüzüne de söylemek için bunu yaptık. Bugün olsaydı yine yapardık.”

GİZLİ OLMASINI İSRAİLLİLER İSTEDİ

Davutoğlu, görüşmenin gizli yapılması talebinin de İsrail’den geldiğini belirterek, “Niye gizli olduğunu bize değil, İsrail tarafına sorun. Gizli olması bile (İsrail) Hükümeti bu kadar çatırdattıysa, açık olmuş olsaydı herhalde bu görüşme hiç gerçekleşmezdi.”

Haberin Devamı

“MESCİD’İ AKSA’DA NAMAZ” ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Davutoğlu TBMM’de konuşurken, kendisine Arap Birliği-Türkiye toplantısında sarf ettiği “Hep birlikte Mescid-i Aksa’da namaz kılacağız” sözleri konusunda sataşmalar da oldu. Bunları da yanıtlayan Dışişleri Bakanı, şöyle dedi:

“Kudüs bizim meselemizdir. Doğu Kudüs, sizin zannettiğiniz gibi İsrail'in toprak parçası değildir. Uluslararası hukuka göre Doğu Kudüs, Filistin devletinin bir parçasıdır ve işgal altında olan topraklardandır. Mescid-i Aksa da Doğu Kudüs'te bulunuyor. Mescid-i Aksa, İsrail toprağı değildir ve olmayacaktır. Bir gün barış olursa -ki benim kastettiğim odur- Doğu Kudüs, Filistin'in başkenti olacaktır ve bir Arap Ligi toplantısı orada da yapılacaktır, yapılabilir. Biz burada barış mesajı veriyoruz. Evet, barış olacak ve Doğu Kudüs, Filistin'in başkenti olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!