Darfur’u inkâr edene de ceza

Güncelleme Tarihi:

Darfur’u inkâr edene de ceza
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2009 00:00

Uluslararası Ceza Mahkemesi Başsavcısı Ocampo, “Sudan’ın Darfur bölgesinde işlenen suçları inkâr eden Sudanlı yetkililere karşı cezai işlem başlatabileceklerini” açıkladı.

MERKEZİ Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Başsavcısı Luis Moreno-Ocampo, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Darfur soykırımını inkâr eden Sudanlı yetkililerin de yargılanıp mahkûm olabileceğini açıkladı. Moreno-Ocampo, “Darfur bölgesinde işlenen suçları inkâr eden ve yanıltıcı ifadeler kullanan Sudanlı yetkililere karşı cezai işlem başlatmayı düşünebiliriz. Bundan sonra dokunulmaz olmayacaklar” dedi.

El Beşir’in Darfur’daki suçları işlerken devlet mekanizmasını kullandığını ve kesinlikle tutuklanması gerektiğini belirten Ocampo, mahkemeyle işbirliği yapmayan El Beşir’in suç işlemeyi de sürdürdüğünü öne sürdü. Darfur’da adaletin sağlanması için gerçekleri inkar eden yetkililerin hesap vermesi gerektiğini vurgulayan Ocampo, “Nürnberg duruşmalarından beri emre itaat, işlenen suçları hukuken meşrulaştırmıyor” dedi.

Sudan: Yalan söylüyor

Sudan’ın BM Daimi Temsilcisi Abdülmahmud Abdülhalim ise hükümetinin savaş suçu işlemediğini ifade ederek, “Ocampo pek çok konuda yalan söylüyor. Görevi dışında hareket ediyor. Ayrıca söylemleri Afrika Birliği, İslam Konferansı Teşkilatı ve Arap Birliği’ne bağlı ülkelerce de kesinlikle kabul görmüyor” dedi.

Darfur bölgesinde 2003’te Arap olmayan Sudanlılar merkezi hükümete karşı ayaklanmış, devlete bağlı güvenlik güçleri 2 milyon kişiyi yerinden etmiş, BM raporuna göre 300 bin kişiyi öldürmüştü. Hartum hükümeti bu suçlamaları reddediyor.

‘Müslüman soykırım yapamaz’

ÖMER El Beşir, 9 Kasım’da İstanbul’da yapılan İslam Konferansı Örgütü 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’ne gelmekten son anda vazgeçmişti. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın, El Beşir’in Darfur’daki rolüyle ilgili olarak sarfettiği “Müslüman soykırım yapamaz” sözleri tartışılmıştı. UCM anlaşmasına taraf olmayan Türkiye, El Beşir’i tutuklamak zorunda değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!