Darbeciye meydan dayağı

Güncelleme Tarihi:

Darbeciye meydan dayağı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2009 00:00

Honduras’ta 28 Haziran’da yapılan darbe ile devrilen Devlet Başkanı Manuel Zelaya’nın binlerce taraftarı asker ve polisle çatışırken eşine az rastlanır bir manzara yaşandı. Başkent Tegucigalpa’da makamına gitmeye çalışan Meclis Başkan Yardımcısı Ramon Velazquez, öfkeli Zelaya yanlılarınca tekme tokat dövüldü.

Haberin Devamı

DARBE GÜNLERİ

Darbenin üzerinden 45 gün geçmesine rağmen suların bir türlü durulmadığı Honduras’ta önceki gün darbe sonrası en büyük gösterilerden biri yapıldı.

Zelaya yanlıları, ülkenin dört bir yanından yayan olarak başkent Tegucigalpa’ya akın ederek, eski devlet başkanının görevine iade edilmesini istediler.

Darbe karşıtları kendilerini gözyaşartıcı gazla durdurmaya çalışan asker ve polislere taşlarla saldırdı. Bu sırada makamına ulaşmaya çalışan Honduras meclisinin başkan yardımcısı Ramon Velasquez eylemciler tarafından fark edilince olan oldu.

Bir grup gösterici tarafından yaka paça sürüklenen Velasquez, art arda atılan tekme ve tokatlarla kıyasıya dövüldü. Meclis başkan yardımcısının imdadına asker ve polisler yetişirken, daha sonra bir açıklama yapan Velasquez iyi olduğunu söyledi.

Zelaya yanlılarının eylemleri sırasında bazı mağaza ve restoranların camları da kırıldı. Olaylar sonrasında 95 kişi göz altına alındı ve başkentte sokağa çıkma yasağı yeniden yürürlüğe konuldu.

Haberin Devamı

Eylemlere en büyük tepki ise darbecilerin Cumhurbaşkanı Roberto Micheletti’den geldi. Micheletti, göstericileri “vahşi ve terörist” olarak niteledi.

Öte yandan, devrik lider Manuel Zelaya uluslararası destek arayışını Brezilya ve Şili’de sürdürdü. Zelaya’nın Honduras’ta bulunan karısı Xiomara Castro ise, San Pedro Sula kentinde 10 bin göstericiye hitaben yaptığı konuşmada, direnişin 45 gündür sürdüğünü söyledi.

Amerika Devletleri Örgütü, Micheletti’yi, Zelaya’nın görevine dönmesi konusunda ikna etmeye çalışırken, arabuluculuk yapmaya çalışan Kostarika Devlet Başkanı Oscar Arias ise domuz gribine yakalanmış durumda.

HONDURAS'TA ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GİRİŞİMİ DARBE GETİRDİ

Orta Amerika'da Soğuk Savaş sonrasında ilk kez bir devlet başkanı, ordu tarafından görevden uzaklaştırıldı. Devrik Cumhurbaşkanı Zelaya ülkede şiddeti durduramadı.

Honduras Cumhurbaşkanı Zelaya şafak vakti konutunu basan askerler tarafından Kosta Rika'ya sürgüne gönderildi.

Zelaya'nın yerine, Kasım ayındaki seçimlere kadar görev yapacağı açıklanan Kongre Başkanı Roberto Micheletti getirildi.

Zelaya taraftarları sokaklarda barikatlar kurmaya başlarken, ordu gece sokağa çıkma yasağı ilan etti. BM ve ABD Zelaya'nın görevden uzaklaştırılmasını kınadı.

Latin Amerika'nın solcu liderleri de Nikaragua'da acil bir zirve düzenleyerek Zelaya'yı "Honduras'ın meşru lideri" ilan etti. Honduras, Orta Amerika'nın ikinci büyük ülkesi. 7 milyon nüfuslu ülkede halkın yarısı yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Ülke Kolombiya'dan Avrupa ve ABD'ye uyuşturucu, özellikle kokain kaçakçılığında en önemli geçiş noktalarından biri. Ülkedeki yozlaşmaya da bunun yol açtığı söyleniyor.

Cumhurbaşkanı Zelaya, şiddet dalgası estiren sokak çetelerini durdurmak için polis gücünü iki katına çıkardı. Ancak şiddeti durduramadı.

Krize ise cumhurbaşkanının anayasayı değiştirme planları neden oldu. Zelaya cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçeceği bir sistem kurmak istediğini ilan etmişti. Ancak değişiklik önerileri arasında, cumhurbaşkanının ikinci bir dönem daha görev yapabilmesi de vardı.

Honduras Anayasası, cumhurbaşkanlarının görev süresini 4 yıllık tek bir dönemle sınırlıyor. Görev süresi 2010'da dolacak olan Zelaya, anayasa değişikliğini referanduma sunmaya karar verdi.

Referanduma hem Yüksek Mahkeme, hem de Kongre, hatta Zelaya'nın partisinden bazı milletvekilleri karşı çıkmıştı.

Ordu referandum hazırlıklarına yardım etmeyi reddetti.
Yüksek Mahkeme askerin Zelaya'yı kendisinin emriyle sürgüne gönderdiğini açıkladı.

 



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!