Darbeci askerlere idam

Güncelleme Tarihi:

Darbeci askerlere idam
Oluşturulma Tarihi: Kasım 19, 2009 10:59

Bangladeş'te 1975'teki askeri darbede ülkenin bağımsızlık lideri Rahman'ı öldüren 5 eski askere ölüm cezası onandı.

BangladeÅŸ Yüksek Mahkemesi, 1975'teki askeri darbe sırasında ülkenin bağımsızlık lideri Åžeyh Mucib-ur Rahman'ı öldürmekten mahkum edilen 5 eski askere verilen ölüm cezalarını onadı.Â

Savcı Anisul Hak, Yüksek Mahkemenin 5 kişilik heyetinin, eski askerlerin 1998 yılında haklarında verilen ölüm cezası hükmüyle ilgili yaptığı temyiz başvurularını reddettiğini bildirdi.

Dakka'da 1998'de görülen davada Şeyh Mucib-ur Rahman'ı öldürmekten mahkum edilen eski askerlerden 5'i, Yüksek Mahkemeye ölüm cezasının hapse çevrilmesi için başvurmuştu.

Aynı davadan mahkum edilen firari hükümlü 7 asker daha bulunuyor. Rahman'ın ailesinin çoğu üyesiyle birlikte 15 Ağustos 1975'deki darbe sırasında katledilmesiyle ilgili 1998'de görülen davada, çoğu eski subay olan 15 kişi ölüm cezasına çarptırılmıştı. Yüksek Mahkeme daha sonra 3 kişi hakkındaki ölüm cezasını tecil etmişti. Yurt dışına kaçan 6 hükümlüden biri yurt dışında ölürken, 5'i hala yakalanamadı. Hükümlülerin 5'i ise cezalarının infazını beklemek üzere Dakka Merkez Cezaevinde tutuluyor.

ADALET SAÄžLANDI

Savcı Hak, Yüksek Mahkemenin kararıyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "adaletin sağlandığını" belirterek, "Bu noktaya gelmek için çok yol katetmemiz gerekti" dedi.

Yüksek Mahkemenin kararından sonra, 34 yıl önceki darbenin hükümlülerinin sadece devlet başkanına af için başvurma olanağı bulunuyor.
Bangladeş'in 1971'de Pakistan'dan ayrılmasıyla sonuçlanan bağımsızlık mücadelesinin lideri Mucib-ur Rahman'ın 1975'te darbe sırasında öldürülmesiyle ilgili dava, daha sonraki hükümetlerin engellemeleri nedeniyle Rahman'ın kızı Başbakan Şeyh Hasina'nın 1996'da ilk ilk kez iktidara gelinceye kadar görülememişti.

Şeyh Hasina ve küçük kız kardeşi Rehana, 1975'teki askeri darbede ailesi devlet başkanlığı sarayında katledildiği sırada Avrupa gezisinde bulunuyordu.

Bu arada, 34 yıl önceki darbeyle bağlantılı davanın sonuçlandığının duyurulmasından sonra Hasina ve partisi Avami Ligi'nin yüzlerce yandaşı sevinç gösterileri yaparak, "Adalet geç de olsa yerini buldu" diye sloganlar attılar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!