Darağacından Nobel Barış Ödülü'ne

Güncelleme Tarihi:

Darağacından Nobel Barış Ödülüne
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

Hayatı fırtınalarla geçen, hapiste yatan, idam cezasına çarptırılan, sürgüne gönderilen Güney Kore Devlet Başkanı Kim Dae-Jung, Kuzey Kore ile ülkesi arasında barış rüzgarları estirdiği için Nobel Barış Ödülü'ne layık görüldü.

74 yaşındaki Kim Dae-Jung haziran ayında Kuzey Kore lideri Kim Jong-il ile tarihi bir zirvede bir araya gelmiş ve yarım yüzyıldan fazla zamandır savaş halinde olan iki devlet arasındaki ilişkilerde tarihi bir dönüşüm yaratmıştı. Norveç Nobel Komitesi Başkanı Gunnar Berge, bölünmüş Kore Yarımadası'nda gerilimi azaltan politikası nedeniyle Kim'e verilen ödülü Oslo'da açıkladı. Komite Başkanı'nın yaptığı açıklamada, 2000 Nobel Barış Ödülü'nün ülkesinde demokrasinin sözcüsü olduğu ve Kuzey Kore ile ilişkilerin yanı sıra Asya'da da demokrasinin gelişmesi konusundaki katkılarından dolayı Kim Dae-Jung'a verildiğini bildirdi.

Kim, 5 kişilik Nobel Komitesi tarafından 150 aday arasından seçildi. Oslo'da, 10 Aralık 2000'de düzenlenecek bir törenle ödülünü alacak olan Kim'e bir altın madalya, 9 milyon İsveç Kronu (yaklaşık 612 milyar TL) ve bir belge takdim edilecek.

Kim Dae-Jung 1961 yılında parlamentoya girdi ancak ordunun yönetime el koymasıyla fırtınalı hayatı başladı. İlk olarak Amerika ve Japonya'ya sürgüne gönderildi. Kuzey Koreli ajanlar tarafından Tokyo'da kaldığı otelden kaçırıldı. Denize atılacağı sırada Amerikalı ajanlar tarafından kurtarıldı. Ardından vatana ihanet suçundan önce idam cezasına sonra da 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Hapis cezası durdurularak tekrar Amerika'ya sürgüne gönderildi. 1985'te Güney Kore'ye dönerek 2 yıl ev hapsinde tutuldu ve 1997'de Güney Kore Devlet Başkanı seçildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!