Danimarka'da azınlık hükümeti kuruldu

Güncelleme Tarihi:

Danimarkada azınlık hükümeti kuruldu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 29, 2015 19:45

DANİMARKA’DA 18 Haziran’da yapılan genel seçimlerin ardından sol bloktan bir sandalye fazla çıkaran sağ blokta Liberal Parti Başkanı Lars Lökke Rasmussen’in oluşturduğu azınlık hükümeti Kraliçe Margrethe’den onay aldı.

Haberin Devamı

Seçimde partisi bir önceki seçime oranla 3 milletvekili fazla çıkarmasına rağmen sol bloktaki diğer partilerin milletvekili kaybetmesi nedeniyle hükümeti kuramayacağını anlayan Sosyal Demokrat Helle Thörning Schmidt hem başbakanlık hem de parti başkanlığından istifa etmişti. Partisi yenilgiye uğrayan ancak diğer sağ partiler tarafından Başbakan adayı olarak gösterilen Rasmussen ilk girişiminden sonra hükümeti kuramayacağını Kraliçeye Margrethe’ye bildirmişti. Sağ partilerin ısrarı ve Kraliçe Margrethe’nin kendisine ikinci kez görev vermesi üzerine yeni girişimlerde bulunan Rasmussen koalisyon hükümeti kuramadı ancak partilerden aldığı destek sözü üzerine sadece kendi partisinin üyelerinden oluşan azınlık hükümetini kurdu.

Danimarkada azınlık hükümeti kuruldu

Danimarkada azınlık hükümeti kuruldu
Kraliçe azınlık hükümeti için yetki verdi

Haberin Devamı

Pazar sabahı Kraliçe Margrethe’nin huzuruna çıkan Rasmussen, onay aldıktan sonra yeni kabineyi açıkladı. Rasmussen yeni kabineyi açıklarken Helle Thörning Schmidt de bakanlarıyla birlikte Kraliçe Margrethe’ye veda ziyaretinde bulundu. Rasmussen: "Seçim kampanyasında, iktidara gelmemiz durumunda kamu giderlerinin artmayacağı sözü vermiştim. Ancak sağlık, yaşlılar ve güvenlik konularında biraz artacak. Vergileri dondurmamız halkımıza güven verecek. Yabancılar konusunda önümüzdeki haftadan itibaren bazı kısıtlamaları gerçekleştirmek zorundayız. Kamu kuruluşları, sistemden önce insanı düşünmek zorunda. Ayrıca Noel’den önce, AB ile yapmış olduğumuz hukuk işbirliği konusundaki muafiyet anlaşmamızı halk oylamasına sunacağız" dedi. Lars Lökke Rasmussen, aşırı sağ Danimarka Halk partisi kurucusu ve eski genel başkanı Pia Kjaersgaard’ı da Meclis Başkanı seçmek istediklerini söyledi. Dışarıdan Sadece İşverenler Sendikası Başkanı Jörn Needgaard Larsen’in Çalışma bakanlığına atandığı Rasmussen hükümetinin kabinesi şöyle:

Başbakan Lars Lökke Rasmussen, Maliye Bakanı Claus Hjort Frederiksen, Dışİişleri Bakanı Kristian Jensen, Kültür ve Kilise Bakanı Bertel Haarder, Ulaştırma ve İnşaat Bakanı Hans Christian Schmidt, Çevre ve Gıda Bakanı Eva Kjer Hansen, Meslek ve Büyümeden Sorumlu Bakan Troels Lund Poulsen, Yabancılar, Uyum ve Konut Bakanı Inger Stöjberg, Sosyal ve İçişleri Bakanı Karen Ellemann, Adalet Bakanı Sören Pind, Enerji ve Çevre Bakanı Lars Christian Lilleholt, Çocuk Eğitim ve Eşitlik Bakanı Ellen Trane Nörby, Sağlık ve Yaşlılar Bakanı Sophie Löhde, Vergi Bakanı Karsten Lauritzen, Eğitim Araştırma Bakanı Esben Lunde Larsen, Savunma ve Nordic İşbirliği Bakanı Carl Holst, Çalışma Bakanı Jörn Neergaard Larsen.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!