Danimarka: Türkiye koşulları yerine getirdi

Güncelleme Tarihi:

Danimarka: Türkiye koşulları yerine getirdi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2005 20:27

Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller, Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerinin başlaması için gerekli bütün koşulları yerine getirdiğini belirterek, AB'nin müzakerelerin başlamasından önce koşulları değiştiremeyeceğini söyledi.

Haberin Devamı

AB dışişleri bakanları gayrı resmi toplantısı sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Moeller, AB'nin, tam üyelik müzakerelerinin başlaması için Türkiye'den Kıbrıs Rum kesiminin tanımasını hiçbir zaman koşul olarak talep etmediğini söyledi.

Kıbrıs konusuna bir açıklık getirilmesinin gerekli olduğunu belirten Moeller, Türkiye üye olmadan Kıbrıs Rum kesiminin tanınması gerektiğini, fakat bunun müzakerelerin başlaması için bir koşul olmadığını, hiç kimsenin de bunu Türkiye'den talep etmediğini kaydetti.

DEKLARASYON TARTIŞMALARI

Bu arada AB'nin, Türkiye'nin Kıbrıs konusunda yayınladığı tek taraflı deklarasyona karşı yayınlayacağı deklarasyona ilişkin tartışmalar devam ediyor.

Diplomatik kaynaklar tarafından verilen bilgiye göre, İngiltere'nin sunduğu taslakta, Türkiye'den mümkün olan en kısa zamanda Kıbrıs ile ilişkileri normalleştirmesi çağrısında bulunuluyor.

Ankara'nın Rum kesimini tanımadığına ilişkin deklarasyondan üzüntü duyulduğu belirtilen taslakta, Türkiye'nin, AB'nin bütün üyeleriyle ilişkilerini normalleştirilmesinin önemi vurgulanıyor.

Gümrük birliğinin bütün üye ülkeleri kapsayacak şekilde tamamen ve ayrımcılık gözetilmeden uygulanması gerektiği ifade edilen taslakta, ulaşıma konulan sınırlamalar da olmak üzere serbest dolaşımla ilgili engellerin kaldırılması çağrısında bulunuluyor.

AB kaynakları, taslak üzerindeki tartışmaların devam ettiğini belirtiyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!