Damadını danışman yaptı

Güncelleme Tarihi:

Damadını danışman yaptı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2017 20:45

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, ticaret ve Ortadoğu’dan sorumlu Beyaz Saray danışmanlığına damadını getirecek. Damat Jared Kushner, ‘nepotizm yasası’na takılmamak için maaş almayacak ve ticari kurumlardaki pozisyonlarından istifa edecek.

Haberin Devamı

ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın geçiş ekibi, Trump’ın damadı Jared Kushner’in ticaret ve Ortadoğu’dan sorumlu Beyaz Saray danışmanı olacağını açıkladı. Bu derece önemli bir görevin bir başkanın yakın akrabasına verilmesi ABD’de sık rastlanan bir gelişme olmadığı için tartışmalar başladı. Geçiş ekibi yetkilileri, Trump’ın kızı Ivanka ile evli olan 35 yaşındaki Kushner’in, ülkede nepotizmi (akraba-dost kayırmacılığı) engelleyen yasaların ihlali olmayacağı yolunda hukuki görüş aldıktan sonra görevi kabul ettiğini söyledi.

‘GURUR DUYUYORUM’

Bakanlıkların aksine, bu göreve aday kişinin Senato’nun onayından geçmesi gerekmiyor. Atamanın nepotizm yasasına takılmaması için Kushner bu görevi için ücret almayacak ve ayrıca sahip olduğu ticari kurumlardaki görevlerinden istifa edecek. ABD Yasaları Savunma Merkezi Genel Danışmanı Larry Noble, konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Sanırım, ABD kamuoyu, bir kişinin çevresini bir haneden oluşturmasında, ailenin yanınızda olup size resmi olarak danışmanlık yapmasında bir yanlışlık olduğunu düşünecektir. Beyaz Saray’ın bir aile işletmesine benzemesini istemezsiniz” dedi. Trump ise yaptığı yazılı açıklamada Kushner’in seçim kampanyası ve geçiş döneminde önemli katkılar yaptığını ve güvenilir bir danışman olduğunu kaydederek, “Yönetimimde ona kilit bir liderlik rolü verdiğim için gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

KISSINGER İŞARET ETMİŞTİ

ABD’nin eski dışişleri bakanlarından Henry Kissinger, Forbes’a verdiği röportajda Kushner’le ilgili olarak “Tanıdığım her başkanın yanında sezgisel ve yapısal olarak güvendiği bir ya da iki kişi vardı. Jared bu kişi olabilir” demişti.

‘BABASININ ÖCÜNÜ ALDIĞI’ İDDİA EDİLMİŞTİ

Miras kalan emlak işini sürdüren Jared Kushner’in, babası Charles Kushner vergi kaçırmak suçundan 14 ay hapis cezası almıştı. Kushner’in hapse girmesini sağlayan isim o dönem savcı olan New Jersey Valisi Chris Christie olmuştu. Christie, Trump’ın geçiş ekibinin başına getirilmiş ancak daha sonra görevden alınmıştı. ABD basını bunun ardında oğul Kushner’in olduğunu öne sürmüştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!