Cuma adını veremezsiniz ona Gregorio diyeceksiniz

Güncelleme Tarihi:

Cuma adını veremezsiniz ona Gregorio diyeceksiniz
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2008 00:00

İtalya’da çocuklarına "Venerdi" (Cuma) adını verebilmek için iki yıldır mücadele eden Mara ve Roberto Marchesi çifti hukuk savaşını kaybetti. Yargıtay, Daniel Defoe’nun romanı Robinson Crusoe’daki "Venerdi" (Cuma) karakterini hatırlattığı ve dolayısıyla "gülünç ve aşağılayıcı" durduğu gerekçesiyle çocuğa bu ismin verilemeyeceğine hükmetti.

Mahkeme bununla da kalmadı, çocuğa zorla bir isim de buldu. Anne ve babasının "Venerdi" diye çağırmakta ısrar ettiği çocuk 3 Eylül doğumlu. O gün aynı zamanda Aziz Gregorio günü. Bu nedenle mahkeme çocuğun nüfusa bu isimle geçirilmesine karar verdi.

Yargıtay’ın onadığı Cenova Mahkemesi kararında, "Venerdi (Cuma) adının, Robinson Crusoe’nun uşağını hatırlattığı, dolayısıyla ileride çocukla alay edilebileceği" belirtilmişti. Mahkemeye göre Cuma, "hükmedilen, aşağı görülen" bir karakteri yansıtıyordu.

Çocuğun annesi Mara Marchesi, Corriere della Sera gazetesine yaptığı açıklamada, "Ona Venerdi demeye devam edeceğiz. Romandan ötürü değil, güzel ve kulağa hoş gelen bir isim olduğu için. Aslına bakarsanız, vaftiz ettirirken hiç sorun çıkmadı" dedi.

Okyanus da yasak

İtalyan yasası, çocuklara gülünç ve küçük düşürücü isimler verilmesini yasaklıyor.

Yargıtay daha önce de Roma takımının kaptanı futbolcu Totti’nin kızına "Chanel" adını vermesine, ayrıca FIAT Otomobil Fabrikaları’nın patronu Agnelli’lerin torunu Jaki Elkann’ın da oğluna "Oceano" (Okyanus) adını vermesini engellemişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!