Çözümü savunan Filistin’i tanısın

Güncelleme Tarihi:

Çözümü savunan Filistin’i tanısın
Oluşturulma Tarihi: Mart 04, 2019 08:30

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İstanbul’da düzenlenen Avrupa Ülkelerinde Görevli Filistin Büyükelçileri İstişare Toplantısı’nda yaptığı konuşmada “Filistinlilerin haklarını gözardı edecek hiçbir barış planı kabul görmeyecektir. İki devletli çözümü savunduğunu söyleyen her ülkenin artık Filistin devletini de tanıması gerekmektedir” dedi.

Haberin Devamı

İSTANBUL dün ‘Avrupa Ülkelerinde Görevli Filistin Büyükelçileri İstişare Toplantısı’na evsahipliği yaptı. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ile Avrupa ülkelerinde görevli Filistin büyükelçilerinin yer aldığı toplantıda konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin sorununa yönelik önemli mesajlar verdi.
Çavuşoğlu, “Ortadoğu barış sürecinin acilen canlandırılması gerekmektedir. Daha önce pek çok kez ifade ettiğimiz gibi uygulanması mümkün olmayan Filistinlilerin haklarını gözardı edecek hiçbir barış planı, uluslararası kamuoyu nezdinde kabul görmeyecektir. İki devletli çözümü savunduğunu söyleyen her ülkenin İsrail’i tanıdığı gibi artık Filistin devletini de tanıması gerekmektedir” diye konuştu. Çavuşoğlu’nun bu çıkışı, ABD’nin ‘Asrın Anlaşması’ diye lanse edilen barış planıyla ilgili bölge ülkeleriyle temasa geçtiği bir döneme denk geldi.

Haberin Devamı

İSRAİL’E ELEŞTİRİ

Filistin davasını uluslararası toplumun gündeminde muhafaza etmenin önemine değinen Çavuşoğlu, yer yer İsrail’in politikalarını da eleştirdi. Gazze’deki trajediye dikkat çeken Çavuşoğlu “İsrail, yaşananlardan ders almak yerine aynı hataları tekrarlamaktadır. İsrail, iki devletli çözümü devre dışı bırakmaya yönelik şiddetten beslenen pervasız bir kampanya yürütmektedir. İsrail yasadışı faaliyetlerini yoğunlaştırdıkça biz uluslararası sahada barış ve adalet için daha da fazla çaba göstereceğiz” dedi.

‘KUDÜS BİZİM İÇİN KUTSAL DAVADIR’

Bakan Çavuşoğlu, konuşmasında Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsünün muhafazasının dış politikadaki önceliğine de vurgu yaptı. Çavuşoğlu, “Bu bizim için kutsal bir davadır. İsrail’in Kudüs’te yeni oldubitti yaratma gayretlerini endişe ile takip ediyoruz. Kudüs’ün statüsünün tek taraflı fiillerle değiştirilmesi mümkün değildir ve buna da asla müsaade etmeyeceğiz” ifadelerine yer verdi. Filistin Dışişleri Bakanı Riyad El-Maliki ise Türkiye’nin Filistin diplomasisinin en büyük destekçisi olduğunu belirttiği konuşmasında “Filistin meselesi her şeyin kilit meselesidir. Bu meselenin adil bir şekilde çözülmesi dünyaya adaletin tesis edilmesi adına da önemli bir sınamadır. Ya biz başaracağız ve tüm dünya başaracak ya da biz başarısız olacağız bu dünya ve bu evren başarısız olacak” dedi.

BAKMADAN GEÇME!