Çözüm için ilk defa devlet kurumları uyum içinde

Güncelleme Tarihi:

Çözüm için ilk defa devlet kurumları uyum içinde
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 09, 2009 12:47

Türk hükümetinin “Kürt Açılımı” ABD’de de ilgi ile izleniyor. The Wall Street Journal gazetesi, “Kürt Açılımı” ve Erdoğan-Türk görüşmesine dikkat çekerek, “Başbakanın barışma çabasının, hükümetinin sınırları etrafındaki çatışmaları nötrleştirmeye yönelik politikasının son çabası. Bu girişimlerin sonuçları ise karışık” yorumunu da yaptı.

“Kürt açılımı”nın muhalefet ile karşılaştığını da kaydeden gazete, "Kürt açılımının şimdiye kadar yapılan girişimlerden çok farklı olduğu" görüşlerine dikkat çekti.

ABD’nin finansal ve borsa çevrelerinin gazetesi The Wall Street Journal, İstanbul kaynaklı Nicholas Birch imzalı haberinde “Türkiye, Kürt Sorununa Son Vermeyi Amaçlıyor” derken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile DPT Genel Başkanı Ahmet Türk arasındaki görüşmenin “Türkiye’nin yükselen bölgesel güç statüsünü köstekleyen ve Avrupa Birliği’ne katılma çabalarını yavaşlayan 25 yıllık bir sorununa son vermeye yönelik yeni bir hamle” olarak niteledi.

SAVAŞ TÜRKİYE’YE 300 MİLYAR DOLARA MAL OLDU

PKK’nın, Türk devletine karşı silaha sarıldığı 1984’den beri çoğu Kürt, 40 binden fazla kişnin yaşamını yitirdiğini belirten gazete “Savaş, ülkeye tahminen 300 milyar dolara mal oldu ve AB içerisinde Türkiye’nin üyelik hedefine muhalefeti alevlendirdi” diye yazdı.

Daha önce Erdoğan’ın, PKK’yı terör örgütü olarak ilan etmediği için defalarca Türk’ün görüşme talebini geri çevirdiğini kaydeden gazete, “Başbakanın barışma çabası, hükümetinin sınırları etrafındaki çatışmaları nötrleştirmeye yönelik politikasının son çabasıdır. Bu girişimlerin sonuçları ise karışık” yorumunu da yaptı.

WSJ, bu çerçevede Türkiye-Ermenistan yakınlaşma çabalarının, “Sayın Erdoğan’ın Azerbaycan’ın baskısı ile geri adım atması ile çöktüğü”nü, Kıbrıs sorununun 2004 yılında çözme çabalarının da “Rumların muhalefeti” nedeniyle de sonuçsuz kaldığı”nı, bunun da Türkiye’nin AB üyeliği yolunda büyük bir engel yarattığını da yazdı.

ÇÖZÜM İÇİN KURUMLAR UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYOR

Başbakan Erdoğan’ın 2005 yılında Kürt sorununu sadece bir terörle mücadele konusu olarak gören “geleneksel Türk politikası”ndan ayrılarak Türkiye’deki Kürtler için “daha çok demokrasi” sözününü verdiği ancak bu sözlerin doğrultusunda siyaset üretmediği öne sürülen haberde MHP’nin sert tepkilerine dikkat çekerek, “Sayın Erdoğan’ın Kürt girişimi, muhalefet ile karşılıyor” dedi ve gerçekleşmesinin zor olacağına dikkat çekti. Buna karşın gazete şöyle dedi:

“Ancak birçok analist, yeni Kürt açılımının şimdiye kadar yapılan girişimlerden nitelik olarak çok farklı olduğunu söylüyor. Merkezi Washington’da olan Carnegie Endowment adlı düşünce kuruluşunun Türk uzmanı Henry Barkey de ‘İlk defa olarak Türk devlet kurumları, bu sorunu çözmek için uyum içinde çalışıyor’ dedi.”(ANKA)

(CN/BÜN)





13:25 06/08/2009

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!