Coulibaly'den 'IŞİD' videosu

Güncelleme Tarihi:

Coulibalyden IŞİD videosu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 12, 2015 01:28

Fransa'nın başkenti Paris'teki bir koşer marketine saldırı düzenleyen ve gerçekleştirilen polis operasyonunda öldürülen Amedy Coulibaly'ye ait olduğu iddia edilen bir video yayımlandı. Coulibaly, yedi dakikalık videoda, IŞİD bayrağı önünde konuşuyor.

Haberin Devamı

Görüntülerdeki silahlı kişi, IŞİD üyesi olduğunu ve Paris'te Ocak'taki saldırıda bir kadın polisi öldürdüğünü itiraf ediyor. Videoda, Coulibaly olduğu belirtilen kişinin farklı zamanlarda yaptığı konuşmalardan bölümler yer alıyor. Videoda, Fransızca ve Arapça konuşan bu kişinin şınav ve barfiks çekerkenki görüntülerine de yer veriliyor.

Haberin Devamı

Associated Press'in haberine göre, radikal İslamcı örgütleri takip eden SITE Intelligence Group adlı kuruluş, videodaki kişinin Coulibaly olduğunu teyit etti.

Coulibalyden IŞİD videosu
PARİS'TE POLİSE ATEŞ AÇILDI: 1 ÖLÜ

Videoda kendisini "Ebu Bassir Abdullah el Afriki" ismiyle tanıtan Coulibaly, "Ben başından beri Hilafet'in (IŞİD'in) askeriydim. Grubumuz saldırıdan önce koordineli bir şekilde çalıştı. Fransa yaptıklarından dolayı meşru bir hedef" ifadesini kullanıyor.

Coulibaly, 7 Ocak'taki Charlie Hebdo katliamından bir gün sonra yine Paris'te sokak ortasında bir kadın polisi öldürmüş, 9 Ocak'ta da bir koşer marketine saldırarak, içeridekileri rehin almıştı. Saldırı sırasında "Malili ve Müslüman" olduğunu söyleyen Coulibaly, "Kouachi kardeşler kuşatması kaldırılmazsa tüm rehineleri öldürürüm" tehdidinde bulunmuştu. Dammartin-en-Goele kasabasındaki bir matbaada kıstırılan Charlie Hebdo saldırısının failleri Said ve Cherif Kouachi kardeşler ile Coulibaly polis tarafından yapılan eş zamanlı operasyonlarda öldürülmüştü.

Haberin Devamı

Coulibalyden IŞİD videosu
Paris'teki market saldırısında 15 kişiyi kurtaran Malili genç

'KOUACHI KARDEŞLERE YARDIM ETTİM'

"Ebu Bassir Abdullah el Afriki" videoda Kouachi kardeşlerin saldırıya hazırlanmalarına yardım ettiğini de açıklıyor: "Bazı şeyleri birlikte, bazı şeyleri etkiyi artırmak amacıyla ayrı yaptık. Onlara ihtiyaçları olan bazı şeyleri almaları için birkaç bin euro verdim."

Coulibaly olduğu iddia edilen kişi videoda, "Bize saldırıp yerimizde oturmamızı bekleyemezsiniz. Sadece şeriatı uygulamamızdan ötürü sivillerimizi ve askerlerimizi sürekli bombalıyorsunuz" şeklinde konuşuyor.

Videonun sonunda Müslümanlara da mesaj gönderiyor: "Kardeşlerim, Hazreti Peygamber'e hakaretler devam ederken siz ne yapıyorsunuz? Fransa'da, özellikle de Paris'te birçok camiye gitme fırsatım oldu. Camiler genç ve sportif erkeklerle dolu. Peki neden bu kadar az insan bize katılıyor?"

Haberin Devamı

Coulibaly’nin bir eylemi daha çıktı

Paris Savcılığı, Amedy Coulibaly’nin Charlie Hebdo saldırısının olduğu gün akşam koşusuna çıkmış bir kişiyi de vurarak ağır yaraladığını saptadı. Savcılık, yaralanan kişiye saplanan mermi kovanları üzerine yapılan balistik inceleme sonucunda kurşunların market saldırısında Coulibaly’nin kullandığı otomatik tüfekten çıktığının tespit edildiğini açıkladı. Bu arada, Coulibaly’nin öldürdüğü 4 Yahudi’nin İsrail’de defnedileceği ifade edildi.

koşer market saldırganı Coulibaly'nin (32) imam nikahlı eşi Hayat Boumeddiene halen kaçak. 2 Ocak’ta Türkiye’ye geldiği belirtilen 26 yaşındaki Boumeddiene’in şimdi ise Suriye’de olduğu düşünülüyor.

Coulibalyden IŞİD videosu
MİT Fransız makamlara Hayat Boumedienne'yi bildirdi

Haberin Devamı

Hayat’ın parmak izi Türk güvenliğinde

Coulibalyden IŞİD videosu


FRANSA’da cihatçı sevgilisi Amedy Coulibaly’nin öldürüldüğü Yahudi gıda ürünleri satan markete yapılan saldırının diğer sorumlusu olarak aranan ve 2 Ocak’ta Türkiye’ye gelen Hayat Boumeddiene’in 4 Ocak’ta Şanlıurfa’da kayıplara karıştıktan bir süre sonra Akçakale civarında göründüğü ortaya çıktı. Hürriyet’in edindiği bilgiye göre, Türk güvenlik birimlerinde Boumeddien’in parmak izleri bulunuyor.

Türk istihbarat birimleri, Cezayir asıllı kadının Akçakale’den Suriye’ye illegal olarak geçiş yaptığı ve Suriye tarafında bulunduğuna dair güçlü bilgilere ulaşıldığını ancak şu aşama ayrıntılı bilgi paylaşımının doğru olmayacağını söyledi. Türk güvenlik birimleri, Hayat Boumeddien’in bundan sonra örgüt içinde nasıl değerlendirileceğini de ilgili birimlere şöyle rapor etti: “Açığa çıktığı için sahte kimlikle de olsa Türkiye’ye geçişi uzun bir süre gündemde olmaz. Çünkü parmak izlerinin dışında, yüz şekli de iyice deşifre olmuş durumda, Örgüt içinde ‘şehit eşi’ olarak görüleceği için bir süre dinlendirilir. Daha sonra örgüt içinde daha farklı bir alana da sevkedilebilir.” Türk güvenlik birimleri, Fransa ile istihbarat paylaşımının en yüksek düzeye çıkarıldığını da belirterek, Fransız makamlarının şüpheli şahısların seyahatleri öncesi Türk makamlarını bilgilendirmesinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ifade etti. /Uğur ERGAN -Fevzi KIZILKOYUN / ANKARA

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!