‘Çok umutluyuz Schulz’la kazanacağız’

Güncelleme Tarihi:

‘Çok umutluyuz Schulz’la kazanacağız’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2017 09:12

Avrupa Parlamentosu’nun eski Başkanı Martin Schulz’un, Almanya’da SPD’nin başbakan adayı olmasını Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Hürriyet’e değerlendirdi. Özoğuz, “Schulz’la kazanacağımızdan çok umutluyuz” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 24 Eylül’de yapılacak genel seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Sigmar Gabriel başbakan adayı olmaktan niçin vazgeçti? Yerine önerdiği Avrupa Parlamentosu eski başkanı Martin Schulz’un seçimlerde Merkel’e karşı şansı ne kadar yüksek? Bu soruları SPD Başkan Yardımcısı ve hükümetin Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, Hürriyet için değerlendirdi. Özoğuz, Gabriel’in hem parti liderliği, hem de başbakan adaylığından neden vazgeçtiği sorusunu şöyle yanıtladı:

“Gabriel’in bu kararını çok büyük bir saygıyla karşıladık. Gabriel, Sosyal Demokrat Parti için hangisi en doğrusu olur ve seçimlerden partiyi kim daha başarılı çıkarır diye, uzun zamandır düşünüyordu. Parti başkanlığını çok seven birisiydi. Bu görevini başarılı da götürdü. Buna rağmen kendi şahsını değil, partinin geleceğini öne çıkarıp adaylıktan vazgeçme kararı gerçekten takdire değer bir karar.”

Haberin Devamı

SÜRPRİZ OLMADI

Gabriel’in ani kararı parti yönetimi için sürpriz olmadı mı, sorusunu Özoğuz şöyle cevaplandırdı:
“Çok şaşırtıcı bir karar değildi. Biz kararı kendisine bırakmıştık. ‘Son kararı sen ver’ dedik. Nitekim son kararı da kendisi verdi. Bize sebebini de çok iyi açıkladı. Anket sonuçlarına işaret etti. Sonuçta bunun parti için en iyi çözüm olacağını düşünerek, bu kararı verdiğini söyledi.”

ÇOK YETENEKLİ

Aydan Özoğuz, Schulz’un aday olmasının parti içindeki yankısını ise şöyle anlattı:
“Çok büyük bir heyecan ve umut yarattı. Martin Schulz, Avrupa politikacısı ama Avrupa Parlamentosu’nun kararları üye ülkelerin iç politikasını etkiliyor. Orada çıkan yasalar bizim yasalarımız. Bu nedenle Schulz’u Almanya iç politikasından uzak görmüyorum. Schulz genç yaşta bir kasabada belediye başkanlığı yaptı. Sonra uzun yıllar Avrupa Parlamentosu başkanlığı yaptı. Hem yerel politikayı, hem de Avrupa Parlamentosu’yla dünya politikasında çok büyük tecrübeye sahip. Avrupa ülkelerini en iyi tanıyan biri. Almanya’yla diğer ülkeler arasındaki ilişkileri de çok yakından tanıyor. Çok sıcakkanlı, cana yakın ve samimi bir insan. Siyasette bu tür yetenekler çok yok.”

DÜŞÜNMÜYORUZ

Haberin Devamı

SPD, eski başbakan Schröder’le 20 milyon oy aldı. Şimdi oyları 10 milyon civarında. Schulz’un seçimlerde başarılı olma şansı ne kadar ve SPD, Merkel’in başbakanlığında tekrar bir büyük koalisyon düşünüyor mu? Bu sorulara Özoğuz’un yanıtı şöyle oldu:
“Tabii ki, Schulz bu hedefle başkan adayı oldu. Küskün seçmeni yeniden heyecanlandırmak, yeniden güvenini kazanmak istiyoruz. Bu konuda çok iddialıyız. Büyük koalisyonu düşünüyor mu, sorusuna gelince: Hayır, biz şu an hiçbir koalisyonu düşünmüyoruz. Biz şu an kazanmak için çalışacağız. Bu inançla seçim kampanyası yürüteceğiz. Yeşiller daha çok CDU ile koalisyona yaklaşıyor. Sol Parti hiçbir koalisyon istemiyor. O nedenle bizim ana hedefimiz seçimden büyük bir başarıyla çıkmak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!