‘Çok talihsiz bir açıklama’

Güncelleme Tarihi:

‘Çok talihsiz bir açıklama’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2018 08:30

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey’in ‘Astana sürecinin fişinin çekilmesi’ yönündeki açıklamalarına tepki göstererek “Çok talihsiz bir açıklama” dedi.

Haberin Devamı

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Brüksel’de dün değerlendirmelerde bulunan Çavuşoğlu, Jeffrey’in Astana sürecinin sonuç vermediğine yönelik açıklamalarını ‘ateşkesin korunması, anayasa komitesi oluşturulması ve siyasi çözüm sürecinin Astana’daki görüşmeler sayesinde devam edebildiği’ sözleriyle eleştirdi. Astana ya da Soçi’nin hiçbir zaman Cenevre sürecine alternatif olarak görülmesine izin vermediklerini belirten Çavuşoğlu, “Cenevre’de hiçbir gerçek anlamda toplantı da gerçekleşmedi. Uluslararası meşruiyet çok önemli fakat Cenevre’de de hiçbir şey olmadı. Ateşkesin korunması, siyasi çözüm süreci, anayasa komitesi gibi konularda hiç adım atılmadı. Bugün bu noktaya geldiysek bu süreç sayesinde” dedi.

ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI

Haberin Devamı

Astana sürecinin dışlanması ya da küçük gruplarla alternatif platformlar oluşturulmaya çalışılması yerine birlikte ne yapılabileceğine, sürecin nasıl hızlandırılabileceğine odaklanılmasına ‘kafa yorulması’ gerektiği de Çavuşoğlu’nın vurguları arasındaydı. Çavuşoğlu, “Bu süreç olmasaydı Rusya’yla İdlib memorandumu imzalamayabilirdik. Bunun ne kadar önemli olduğunu Rusya’yı seven sevmeyen, bizi seven sevmeyen herkes kabul ediyor. Böyle bir açıklama olduysa çok talihsiz bir açıklamadır” ifadelerini kullandı. Jeffrey’in çalışma grubu için Türkiye’de olacağını hatırlatan Çavuşoğlu, “Jeffrey’in kendi düşüncesi olduğunu zannetmiyorum. Konu, çalışma grubu toplantısında da gündeme gelecektir” diye konuştu.

F-35 UÇAKLARININ TESLİMİ

Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrasında düzenlediği basın toplantısında Türkiye-ABD ilişkilerinin zaman zaman sorun yaratma potansiyeli taşıyan konu başlıkları arasında yer alan F-35 Müşterek Taarruz Uçağı Projesi’ne ilişkin bir soruyu da yanıtladı. Çavuşoğlu, konunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın G-20 Zirvesi bağlamında Buenos Aires’te yaptıkları ikili görüşmede gündeme geldiğini ve konuyu Amerikan tarafının açtığını belirtti. Çavuşoğlu, “Trump, ‘herhangi bir sorun var mı, biz bunları devretmek istiyoruz’ dedi. ‘Hiçbir problem yaşanmasını da istemiyoruz çünkü Türkiye sadece satın almıyor, üretimin de içinde ve bu projenin önemli ortaklarından biri’ diye Trump’ın bizzat kendisi söyledi” diye konuştu. Amerikan Kongresi’nde uçakların teslimatıyla ilgili bazı girişimler olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, “Bu çok kapsamlı bir proje. Türkiye de önemli aktörlerden biri. İptali kolay bir iş değil” ifadelerini kullandı. Çavuşoğlu, konunun ekonomik, hukuki ve ikili ilişkilere yansıma boyutu bulunduğunun altını çizerek, “Dolayısıyla şu anda sorun görmüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Öte yandan Çavuşoğlu, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin soruya “Soruşturma devam ediyor, sonuna kadar gideceğiz. Tıkanıklık olursa uluslararası soruşturmaya gitmekten çekinmeyiz” yanıtını verdi.

JEFFREY: 14 ARALIK TARİHİNİ İŞARET ETMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanı’nın Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan De Mistura’nın anayasa komitesi konusunda BM Güvenlik Konseyi’ne bir rapor sunacağı 14 Aralık tarihini Astana grubunun sürece katkısı açısından bir anlamda son tarih olarak gördüklerini söylemişti. Jeffrey, “Artık bu tuhaf Soçi/Astana girişiminin anayasa komitesini oluşturma işini üzerine alıp listeyi bir tabakta BM Temsilcisi Staffan De Mistura’ya sunması meselesini bir kenara bırakalım. Denediler ve başarısız oldular. 14 Aralık geldiğinde hâlâ başarısız iseler Astana sürecinin fişini çekelim” ifadelerini kullanmıştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!