CNN TÜRK o üsse girdi: Afganistan'daki 'küçük Amerika' Bagram bu halde!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2021 13:14

ABD Temmuz ayında Afganistan'daki en büyük üssü üssünü kaçar gibi terk etmişti. ABD askerleri ayrılınca 5 bin DEAŞ, El Kailde ve Taliban üyesi de üste bulunan şehir büyüklüğündeki hapishaneden serbest kaldı. CNN TÜRK'ten Enver Kaptanoğlu ve Hilmi Yaşa o hapishaneye girdi.

Haberin Devamı

Afganistan’daki en büyük NATO hava üssü ve ABD güçlerinin ana karargâhı olan Bagram, Taliban’ın eline geçti.

ABD bayraklı kuleleri, fast-food zincirleri, sinema ve kafeleriyle adeta küçük Amerika olan üste, şimdi Taliban bayrakları dalgalanıyor.

ABD askerleri Bagram Üssü'nü Temmuz ayında kaçar gibi terk edince burada tutulan mahkumlar da hapishaneden kaçmanın yolunu buldu.

CNN TÜRK Ekibi o üsse girdi ve Afganistan'daki 'küçük Amerika' olarak anılan Bagram'ı görüntüledi.

Görüntülerde ABD'nin geride bırakmak zorunda kaldığı bir helikopter de yer aldı. CNN TÜRK muhabiri ABD'nin bölgeden ayrılmadan helikopteri kullanılamaz hale getirdiğini belirtti.

ABD askerlerinden geriye kalan askeri teçhizatı görüntüleyen CNN TÜRK ekibi, askerlerin kaldığı barakaların da ayrılmadan önce yakıldığını tespit etti.

Haberin Devamı

TALİBAN'IN AFGANİSTAN'A HAKİM OLMA SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında Şubat 2020'de varılan barış anlaşması çerçevesinde bu yıl uluslararası güçlerin Afganistan'dan geri çekilme süreci başladı.

Anlaşma, yabancı güçlere saldırılmamasını öngörürken Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Doha'daki müzakereleri devam ettiren Taliban, eş zamanlı şekilde hazirandan bu yana şiddetli saldırılarla Afganistan'da birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hızla hakim oldu.

Başkent Kabil'i kuşatan Taliban, 15 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinin ardından kenti çatışmasız şekilde kontrolüne aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!