Clinton'dan tarihi ziyaret

Güncelleme Tarihi:

Clintondan tarihi ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bill Clinton dün Filistin'i ziyaret eden ilk ABD başkanı oldu. Olağanüstü güvenlik önlemleri altında gerçekleşen ziyaret bağımsızlığını ilan etmek isteyen Filistin Yönetimi'nde coşku yarattı.

Ortadoğu barış sürecini canlandırmak üzere bölgeye giden ABD Başkanı Bill Clinton, dün Filistin'e tarihi bir ziyaret gerçekleştirdi. Başkan Clinton İsrail'den devlet olma yolunda ilerleyen Filistin'e geçerek Filistin Yönetimi'ne moral verdi. ‘Tarihte ilk kez Filistinliler ‘kendi ülkelerinde' kendi kaderlerini tayin etme özgürlüğüne sahipler' diyen Clinton, taraflardan barış anlaşmasına sadık kalmalarını istedi.

İsrail'deki temaslarından sonra Başkan Clinton eşi Hillary ile birlikte geçen ekim ayında imzalanan Wye River Anlaşması doğrultusunda Marine One helikopteriyle Gazze Şeridi'ne geçti. Kırmızı halı ve bando eşliğinde karşılanan Clinton, kurdele keserek Gazze Havaalanı'nın da açılışını yaptı. Clinton'u karşılayan Filistin lideri Yaser Arafat, Başkan'a ve eşine hatıra olarak kurdelenin parçalarından hediye etti.

Filistinli yöneticiler arasında büyük sevinç yaratan resmi törende, ulusal marşlar çalınmadı. Beyaz Saray'ın, bu ziyaretin Filistinliler tarafından ‘devlet ziyareti' statüsünde görülmemesi için ulusal marşların çalınmamasını istediği öğrenildi.

Başkan Clinton'ı makamında ağırlayan Yaser Arafat, Başkan Clinton'un sayesinde Beyaz Saray'da bir dizi antlaşmaya imza attığımızı ve Başkan Clinton sayesinde Ortadoğu'da barışın ilerleyeceğini hiçbir zaman unutmamalıyız' dedi. Başkan Clinton ise ABD'ni Wye River kentinde varılan antlaşmanın her iki taraf tarafından uyulacağını umduğunu söyledi.

CLİNTON KARŞITI

Clinton'ın Gazze'ye yaptığı tarihi ziyaret İsrailliler arasında huzursuzluk yaratırken, Filistinliler bu geziyi devlet olma çabasındaki Filistin Yönetimi'ne bir destek olarak algılıyor. Filistin Yönetimi ziyareti memnuniyetle karşılarken, barış karşıtı gruplar düzenledikleri eylemlerle Clinton'ın ziyaretini protesto ettiler.

Filistin Yönetimi, gelecek yıl Mayıs ayında bağımsızlığını ilan etmeye hazırlanıyor, ancak ABD Yönetimi, Filistin'in bağımsızlığının İsraille yapılacak görüşmelere ve pazarlıklara bağlı olduğunu savunuyor.

Clinton, önceki gün Kudüs'te yaptığı konuşmada Filistinlileri barış yanlısı olduklarını hem sözleriyle hem de yaptıklarıyla kanıtlamaya çağırdı. Clinton, İsrail'den ise Filistinlilerin yasal beklentilerini karşılamaya davet etti. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise Arafat'ın bağımsız devlet ilanından vazgeçmesi ve şiddete karşı etkili önlemler alınması halinde üzerlerine düşeni yapacaklarını söyledi. Ancak Netanyahu, Başkan Clinton'ın baskılarına rağmen şimdilik Batı Şeria'dan çekilmeye yanaşmıyor.

Başkan uzlaşma peşinde

Temsilciler Meclisi, perşembe günü ABD Başkanı Bill Clinton'ın azledilmesini öngören 4 maddelik suçlamayı ele almaya hazırlanırken, Başkan Kongre ile makul bir uzlaşma bulmaya çalıştığını söyledi. Clinton, kendisiyle ilgili azil sürecinin, ülkesinin çıkarına olmadığını kaydetti.

Clinton, Gazze Şeridi'nde Filistin Devlet Başkanı Yaser Arafat ile biraraya gelmeden önce, gazetecilerin soruları üzerine, ‘Azil sürecini devam ettirmenin ve Senato’da bir yargılamanın, ABD'nin ve Amerikan halkının çıkarına olduğuna inanmıyorum' dedi.

‘Yalan söylediğinizi kabul etmeye niyetli misiniz?’ yönündeki bir soru üzerine de Clinton, ‘Bu konuyla ilgili gereken herşeyi söyledim’ derken, Kongre ile uzlaşmaya gönüllü olduğunu kaydetti. Beyaz Saray, halen kararsız olan 20-30 Cumhuriyetçi'yi yanına çekmek için çabalarını sürdürüyor.

Kararsız üyelerin bir kısmı Clinton'ın ‘evet yalan söyledim’ demesini istiyorlar. Ancak Clinton, ‘yapmadığım birşeyi yaptım diyemem’ diyerek bu isteğe karşı çıkıyor. Temsilciler Meclisi'nde 228 üyesi bulunan Cumhuriyetçilerin, azil kararı için en az 218 oy toplamaları gerekiyor.

Genel Kurul'un gün boyunca tartışacağı ve görüşmelerin Cuma gününe sarkabileceği de ifade ediliyor. Azil yönünde karar alınırsa Senato, tıpkı bir Yüce Mahkeme gibi Clinton'ı yargılayacak. Bazı siyasi gözlemciler, mahkeme sürecinin Amerikan Hükümeti'ni felç edeceği ve dünyayı da ekonomik bir kaosa sürükleyeceği görüşünü savunuyorlar.

Filistin'de ilk ABD Başkanı

Ortadoğu'ya giden ilk ABD Başkanı olan Bill Clinton ve eşi Hillary, Gazze'de Filistin lideri Yaser Arafat ve eşi Süha tarafından karşılandı. Gazze Havalimanı'nın açılışını yapan Clinton çifti daha sonra Arafat’larla Filistinlileri selamladı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!