Çipras ve Zaev’e uluslararası tebrik

Güncelleme Tarihi:

Çipras ve Zaev’e  uluslararası tebrik
Oluşturulma Tarihi: Haziran 14, 2018 02:03

Yunanistan ve Makedonya Başbakanları Aleksis Çipras ile Zoran Zaev’in 27 yıldır devam eden isim anlaşmazlığının çözümü için altı aylık müzakerelerden sonra vardıkları anlaşma, uluslararası alanda takdir toplarken, Atina ve Üsküp’te ise yoğun tepkilere yol açtı.

Haberin Devamı

BM, AB, NATO, ABD ve Almanya’dan gelen açıklamalarda “tarihi” ve “çok önemli” olarak nitelendirilen anlaşmadan duyulan memnuniyet dile getirildi. Çipras ve Zaev tebrik edilirken “imkânsızı başardınız” ve “Avrupa için iyi bir gün” şeklinde ifadeler kullanıldı.

CUMHURBAŞKANI İMZALAMIYOR

Makedonya'da milliyetçiler anlaşmayı "her açıdan diplomatik bir yenilgi" ifadesiyle değerlendirdi. Ülkenin milliyetçi Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov, uzlaşmaya ilişkin Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile yaptığı toplantıyı terk etti. Üç dakikadan kısa süren toplantının ardından konuşan İvanov, "Bu zararlı metni ne desteklerim ne de imzalarım" dedi. İvanov, anlaşmaya geniş ulusal bir uzlaşma olmaksızın varıldığını savundu ve fikrinin değişmeyeceğini söyledi. Yunanistan tarafındaki eleştirilerin çoğu ise Çipras hükümetinin komşu ülkenin etnik kimliğini ve dilini Makedon ve Makedonca olarak kabul etmesinde kilitlenmiş durumda. Anlaşmaya göre; Makedonya Cumhuriyeti, ismini “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirecek. Atina da Makedonya'nın AB ve NATO üyeliğine yönelik vetosunu geri çekecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!