Çin'le Almanya arasında 'Uygur' gerilimi

Güncelleme Tarihi:

Çinle Almanya arasında Uygur gerilimi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2009 00:00

Çinli ajanların Almanya'da Uygur Türkleri'ne ait derneklerle ilgili gizli bilgi toplaması Almanya ile Çin ilişkilerini gerdi.

Haberin Devamı

Çin'in Uygur Özerk Bölgesi'nde bu yıl çıkan olaylarda yüzlerce Uygur Türk'ü hayatını kaybetmiÅŸti. Çin, olaylara karıştıkları gerekçesiyle onlarca Uygur Türkü'nü de idam etti ya da ölüm cezasıyla mahkum etti. Almanya'da ortaya çıkan bir olay, Çin'in baÅŸka ülkelerde yaÅŸayan Uygur Türkleri'ne de rahat vermediÄŸini ortaya çıkardı. Â

Der Spiegel dergisinin internet sayfasında yer alan habere göre, Almanya'nın Münih kentinde Alman polisi, Çin ajanları yaşadığı gerekçesiyle bir eve baskın düzenledi. Evleri aranan 4 Çinlinin Bavyera eyaletinde yaşayan Uygurlu Türklerle ilgili bilgi topladıkları ortaya çıktı.

UYGUR DERNEKLERİNE ÇİN MERCEĞİ

Münih'teki eve operasyonu bugün Federal Kriminal Dairesi yetkilileri ile Bavyera eyaleti polisi birlikte yaptı. Çinli ajanların Uygur dernekleri hakkında bilgi toplayarak Çinli yetkililere aktardığı iddia edildi.

Haberin Devamı

Almanya'ya yerleşen Uygur Türkleri çoğunlukla Münih ve çevresinde yaşıyor. Bölgede yaşayan Uygurların büyük bir çoğunluğu politik mülteci ve Uygur Türkleri'nin hakları için mücadele ediyorlar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!