Çin'den ABD'ye salvo

Güncelleme Tarihi:

Çinden ABDye salvo
Oluşturulma Tarihi: Ekim 18, 2007 12:40

ABD'nin Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalay Lama'yı Beyaz saray'da ağırlayıp ödül vermesi Çin'i kızdırdı. Çin yönetimi, iki ülke arasındaki ilişkilerin "ciddi şekilde baltalandığını" açıkladı.

ABD Başkanı George Bush, dün Dalay Lama'yı Amerikan Kongresi Altın Madalyasıyla onurlandırırken, Çin yönetimine de dini lideri Pekin'e davet etmesi çağrısı yapmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Ciençao, bugün Pekin'deki olağan basın toplantısında, "ABD'nin hareketinin Çin'in içişlerine kaba bir müdahale olduğu gibi, Çin halkının duygularını incittiğini ve ikili ilişkileri ciddi şekilde baltaladığını" söyledi.

Sözcü, Dışişleri Bakanı Yang Cieçi'nin ABD'nin Pekin Büyükelçisi Clark T.Randt'ı bakanlığa çağırarak, Washington yönetimini sert şekilde protesto ettiğini belirtti.

Çin'in ülkeyi bölmeye çalışan birine ödül verilmemesi yönünde uyarılarda bulunduğunu hatırlatan sözcü Liu, bunun ilişkiler üzerindeki sonuçlarının ciddi olacağını ifade etti, ancak somut olarak ne yapacakları hakkındabilgi vermedi.
Bush, Dalay Lama ile görüşürken dini lideri, "barış ve hoşgörünün evrensel sembolü" olarak niteledi. Dalay Lama ise bağımsızlık peşinde olmadıklarını, gerçek bir özerklik istediklerini açıkladı. 1959 yılından beri Hindistan'da sürgünde yaşayan Dalay Lama, 1989 yılında Nobel ödülü almıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!