Çin'de yarın fener bayramı

Güncelleme Tarihi:

Çinde yarın fener bayramı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2011 12:27

Çin'de bahar bayramının son günü olarak kabul edilen fener bayramı yarın ülke genelinde kutlanacak.

Haberin Devamı

Fener bayramında havai fişekler atılacak ve gökyüzüne fenerler salınacak.

Ülkenin en önemli bayramlarından olan fener bayramı, Yüenşiao adlı yuvarlak ve pirinç unundan yapılan bir tatlının yenmesinden ötürü Yüenşiao bayramı olarak da adlandırılıyor.

Ay takvimine göre yılın ilk dolunay akşamı kutlanan bayramda Çinliler evlerine ve iş yerlerine fenerler asıyor ve gökyüzüne fenerler salınıyor.

Ülke genelinde yarın akşam saatlerinde birçok kutlama yapılacak ve Çinliler kutlamalarda yeni yıl için mutluluk ve şans dileyecek.

Fener bayramı ilk kez 2000 yıl önce Batı Han Hanedanlığı döneminde başlamış, ardından Doğu Han Hanedanlığı imparatoru Mingdi döneminde fenerleri seyretme geleneğiyle devam etmişti.

İmparator Mingdi, Budist öğretiyi kabul ettiği için Buda'ya şükran ve saygı sunmak için ay takvimine göre her yılın ilk 15. günü saray ve tapınakların fenerlerle süslenmesini emretmiş, buna zamanla fenerlerle yapılan gösteriler ve gece gösterileri de eklenmişti.

Haberin Devamı

Budizmin bu ritüeli zamanla halk arasında daha görkemli bir hale geldi ve saraydan başlayan bu bayram halka ve tüm ülkeye yayıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!