Çin'de tek çocuk politikası bitiyor

Güncelleme Tarihi:

Çinde tek çocuk politikası bitiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 05, 2007 14:19

1980'lerden beri tek çocuk politikası uygulanan Çin'in güneyindeki büyük şehirlerden Guangcou'da nüfusun yaşlanmasının getirdiği ekonomik ve sosyal sorunlardan dolayı çiftler ikinci çocuk sahibi olmaya teşvik ediliyorlar.

20 yılı aşkın süredir yaşadığı yer, iş ve milliyetine göre çiftlerin bir veya iki çocuk sahibi olabildiği Çin'in nüfusu 1 milyar 300 milyonu bulmuş durumda. Tek çocuk politikası özellikle şehirlerde daha sıkı uygulanıyor. Guangcou'da çiftlerin ikisinin de ailelerinin tek çocukları olmaları durumunda ikinci çocuk sahibi olmalarına ise artık izin veriliyor.
Yeni Çin Haber Ajansı Şinhua'nın Guangcou şehrinin aile planlama birimlerinin hazırladığı rapordan aktardığına göre, nüfusun yaşlanmasının sürmesi durumunda bunun sosyal ve ekonomik kalkınma ile istihdam ve sosyal güvenliğe olumsuz etkisi olacağı uyarısı yapıldı.

China Daily gazetesinde yer alan bir başka haberde, 2010 yılında Guangcou'da 60 yaşın üzerinde 1 milyon kişi yaşayacağına, bunların ancak 40 binine hizmet verecek bakımevi olabileceğine dikkat çekildi.

Guangdong eyaletinin merkezi olan Guangcou'nun nüfusu 2005 sonunda 7 milyon 700 bini buldu. Nüfusun yılda yüzde 4'lük artışının sürmesi durumunda, 2035'te 60 yaşın üzerindekilerin sayısı 2 milyon 300 bine ulaşacak.

Dünya nüfusunun yaklaşık beşte birine, dünyadaki ekili alanların da yüzde yedisine sahip olan Çin, bazı Batı ülkeleri ve kuruluşlarının uyarılarına rağmen tek çocuk politikasını sürdürdü. Çinli yetkililer bu politika sayesinde Çin nüfusunun 400 milyon kişi daha aşağıda tutulduğunu belirttiler.

Ancak bazı ailelerin yasa dışı olmasına rağmen bir yolla doğacak çocuğun cinsiyetini öğrenip, kız olması durumunda kürtaj yaptırmalarından dolayı cinsiyetler arası denge bozuldu. Çin'de 100 kız çocuğuna karşı 118 erkek çocuk dünyaya geliyor. Bu dengesizlik bazı kadınların kaçırılıp evlenecek eş arayan erkeklere satılması gibi olaylara da yol açtı.

Bazı zengin aileler ise çok yüksek para cezaları ödeyerek fazla çocuk sahibi olmayı göze aldılar. Geçen mayıs ayında ülkenin doğusundaki Anhui eyaletinde bir iş adamı aile planlaması kurallarını ihlal etmesinden dolayı 600 bin yüen (79 bin ABD Doları) para cezasına çarptırıldı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!