Çin'de nüfusu 5 milyon kişi sayacak

Güncelleme Tarihi:

Çinde nüfusu 5 milyon kişi sayacak
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYANIN en geniş kapsamlı nüfus sayımı, 1 Kasım'da dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin'de yapılacak. Sayımda neredeyse Danimarka nüfusu kadar bir memur ordusu görev alacak. Çin'i 5 milyondan fazla görevli sayacak.

Çin nüfusu resmi rakamlara göre 1.26 milyar. Sayım 1 Kasım'da başlayacak. Ancak ülkenin yüzölçümü büyüklüğü ve kalabalıklığı düşünüldüğünde şimdiden sayımın kaç günde biteceği konusunda bir tahmin yapılamıyor. Nüfus sayımında özellikle tek-çocuk politikasının ne kadar başarı sağladığı belirlenmeye çalışılacak.

1979 yılında uygulamaya koyulan tek-çocuk politikasına göre çiftler tek çocuk sahibi olabiliyor. Ancak özellikle halkın % 80'nin yaşadığı kırsal kesimde bu yasak çoğunlukla ihlal ediliyor. Ağır para cezaları ve zorunlu kürtaj uygulamalarına rağmen, birden fazla çocuk sahibi olanların sayısı azımsanamayacak kadar çok.

Tek-çocuk politikasını uygulamada yetersiz kalan yerel yöneticiler genelde merkeze nüfusla ilgili doğruları yansıtan rakamlar veremiyor. İşte bu sayımda tek-nüfus politikasını ihlal edenlerin de ortaya çıkarılması bekleniyor. Uzmanlara göre, tek-çocuk uygulaması yüzünden milyonlarca çocuk, Çin'de nüfus cüzdansız yaşıyor.

Çin Yönetimi, orta ve uzun vadeli programlar yapabilmek için nüfus ve nüfus artışı konusunda sağlıklı bir rakam elde etmek istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!