Çin'de, kurtarma ekipleri paraşütle inecek

Güncelleme Tarihi:

Çinde, kurtarma ekipleri paraşütle inecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2008 09:32

Çin'in Sichuan eyaletinde meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin merkezi olan Vançuan ilçesine ulaşmak için her yol deneniyor.

Hava Kuvvetleri Komutanlığı, kurtarma ekiplerinin ilçeye paraşütle indirilmesi emri yayınladı. Vançuan'a giden yolların çökmesi ve yollara kayaların yuvarlanmasının yanı sıra olumsuz hava koşulları 112 bin nüfuslu ilçeye ulaşılmasını zorlaştırıyor.

Woolong Panda Koruma ve Araştırma Merkezi'nde bulunan pandaların depremde zarar görmediği, ancak bu merkezi gezmeye giden 15 İngiliz turistten haber alınamadığı bildirildi.

Yeni Çin Haber Ajansı, yetkililerin açıklamasına dayanarak deprem sırasında Aba Tibet Özerk İli'nde 2 binden fazla turist bulunduğunu ve Maoşien ilçesinde bir yolcu otobüsünün toprak altında kalması sonucu 37 turistin öldüğünü bildirdi. Woolong bölgesindeki üç kasabada yaşayan 60 bin kişiden DE haber alınamadığı açıklandı.

Mianzhu şehrinde 1500 kişinin öldüğü ve en az 10 bin kişinin toprak altında kaldığı, Beiçuan ilçesinde de 1000 kadar öğrenci ve öğretmenin çöken lise binasının enkazı altında olduğu gelen haberler arasında.

Depremin etkisi Çin piyasalarında görülmeye başladı. Şanghay borsası güne yüzde 3,03, Shenzhen borsası da yüzde 3,33'lük düşüşle başladı. Şanghay borsasında işlem gören 45, Shenzhen borsasında ise 21 Sichuan ve Çongçing merkezli şirket faaliyetlerini durdurdu.

Çin'de ve ülke dışında İngilizce yayımlanan resmi China Daily gazetesi manşetinde, “Dünyanın yerinden oynadığı gün” ifadesini kullandı. Çin Merkezi televizyonu CCTV ise bölgeden bağlantı ve görüntüler eşliğinde yaptığı yayınını aralıksız sürdürüyor.

TAYVAN KURTARMA EKİBİ GÖNDERECEK

Öte yandan Tayvan, Çin'e yardım ekibi göndermeyi teklif etti. Tayvan Başbakanı Chang Chun-hsiung, yaptığı açıklamada, “ihtiyaçları olan gerekli bütün yardımı sağlamak için elimizden geleni yapacağız” dedi. Chang, Çin'deki yetkililerle ekibin gönderilmesinin planlanması gerektiğini söyledi.

Sık sık deprem yaşanan Tayvan'da kurtarma operasyonlarında tecrübeli uzmanlar bulunuyor.
Depremin olduğu gün seyahat acenteleri 2 binden fazla Tayvanlı turistin bölgede olduğunu belirtti ancak turistler arasında ölü ya da yaralı olduğuna ilişkin henüz bir bilgi bulunmuyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!