Çin: Uzayın silahlandırılması kaçınılmaz

Güncelleme Tarihi:

Çin: Uzayın silahlandırılması kaçınılmaz
Oluşturulma Tarihi: Kasım 02, 2009 13:00

Çin Hava Kuvvetleri Başkomutanı Şü Çiliang, tarihi açıdan uzayın silahlandırılmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Şü Çiliang, Çin ordu gazetesine verdiği demeçte, dünya ülkelerinin aralarındaki rekabeti uzaya taşıdığını, böylece uzayın silahlandırılmasının tarihi açıdan kaçınılmaz ve geri dönüşü olmayan bir süreç olduğunu belirtti.

Şü, bu rekabet çerçevesinde Çin Hava Kuvvetlerinin de bir uzay güvenliği prensibi geliştirip ülkenin çıkarlarını koruması ve uzay araştırmalarını geliştirmesi gerektiğinin altını çizdi.

Şü Çiliang, "Ülkemizin çıkarlarına ve uzay çağının ihtiyaçlarına uygun uzay savunma ve saldırı silahları geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.
Başkomutan Çiliang, uzaydaki askeri üstünlüğün, bir ülkeye hem karada, hem denizde stratejik üstünlük sağlayarak, savaş bölgelerini kontrol edebilme yeteneğini sağlayabileceğini vurguladı.

Çiliang, Çin Hava Kuvvetlerinin 60. kuruluş yıldönümü dolayısıyla gazeteye verdiği demeçte, "Sadece güç barışı korur" ifadesini kullandı.
Çin resmi basını, Başkomutan Şü Çiliang'ın yaptığı açıklamayı, Çin hükümetinin "uzayda herhangi bir silahlanma yarışına katılmayacağı" yönündeki politikasından "geri dönüş" olarak niteledi.

Çin, 2007 yılında uydusavar silah denemiş ve uluslararası kamuoyunda endişelere yol açmıştı. Pekin, deneme hakkında ABD ve diğer ülkelere bilgi verdiğini bildirmiş ve "uzayın barışçıl amaçlarla kullanılmasından yana olduğunu" belirtmişti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!