Çin takvimine göre tavşan yılı başlıyor

Güncelleme Tarihi:

Çin takvimine göre tavşan yılı başlıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 12:31

Çin'de kullanılan geleneksel ay takvimine göre kaplan yılı geride bırakılarak yarın tavşan yılına giriliyor.

Haberin Devamı

Çin'in yeni yılı, bu takvime göre 12. ayın 23. gününde başta kıta Çin olmak üzere dünyanın dört bir yanında yaşayan Çinliler tarafından coşkuyla kutlanıyor.

Ülke genelinde birçok alışveriş merkezi ve sokaklar rengarenk süslerle süslenirken, mağazalara akın eden Çinliler evlerini ve işyerlerini süslemk için rengarenk oyuncak tavşan, Çin feneri ve süs eşyaları satan dükkanlara akın ediyor.

Çin'in yüzyıllardır en önemli bayramı olarak kabul edilen Çin yeni yılının, içeriği ve kutlama biçimi değişse de Çinlilerin hayat tarzında önemli bir yeri bulunuyor.

Ülkenin en görkemli kutlamalarının yapıldığı bayramın 4 bin yıllık bir geçmişe dayandığı belirtiliyor. Bayramın en görkemli günleri, bayramın başladığı geceden ertesi güne kadar havai fişek gösterileri ve atılan çatapatlarla kutlanıyor.

Haberin Devamı

Bayramın başladığı gece Çinliler, genelde sabaha kadar uyumayarak yeni yıla uyanık girmeye çalışıyor, ayrıca kötü ruhları kovmak için evlerinin etrafında çatapat ve benzeri maddeleri patlatarak kötü ruhları evlerine yaklaştırmayacaklarına inanıyor.

Geleneksel Çin takviminde her yıl on iki sembolik hayvanla tanımlanıyor. Bunlar, fare, öküz, kaplan, tavşan, ejderha, yılan, at, koyun, maymun, horoz, köpek ve domuz şeklinde sıralanıyor.

Eskiden Türklerin de kullandığı bu sistem halen Çin, Japonya, Kore gibi birçok Uzakdoğu ülkesinde sembolik de olsa kullanılıyor. Yarın başlayacak tavşan yılında doğanların temel özelliğinin, "nezaket, zariflik ve utangaçlık" olduğu belirtiliyor.

BİR YILDAKİ İÇ TÜKETİMİN ÜÇTE BİRİ YAPILIYOR
Ülkede büyük bir alışveriş çılgınlığının da başladığı bu dönemde Çinlilerin bahar bayramında yaptıkları tüketimin, tüm yıl tüketiminin üçte biri olduğu ifade ediliyor.

Çin'in tüm şehirlerinde bayram için yapılan alışverişin yanında, ulusal ve uluslararası birçok marka, yüzde 80'e varan indirim yapıyor ve iç ekonomi bu aylarda hızla canlanıyor.

Kutlamalar sırasında ülke genelinde atılan havai fişek ve kullanılan süsler için milyonlarca yüen harcanıyor.

Çin'de bayramın ilk haftası tatil olduğu için bayramı aileleriyle geçirmek isteyen Çinliler memleketlerine gidiyor ve büyük şehirler tatil nedeniyle günlerce süren kutlamaların ardından sakinleşiyor.

Haberin Devamı

Yeni yıla bütün bireyleriyle birlikte giren aileler, hediye alışverişinin yanı sıra çocuklara ve yaşlılara kırmızı zarflarda para veriyor.

Çin'in en büyük metropollerinden Şanghay'ın en işlek caddelerinden evlere kadar çeşitli yerlerde, geleneksel Çinceyle yazılmış mutluluk, zenginlik ve şansı simgeleyen yazılar dikkati çekiyor.

Şehirlerin belli bölgelerinde bahar bayramı etkinlikleri çerçevesinde panayırlar kuruluyor, ayrıca ülke genelindeki televizyon kanalları bayrama özel hazırladıkları programları yayımlıyor.

Çin'de bahar bayramı, daha sonra yerini fener bayramına bırakıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!