Çin muhalif Liu'nun bırakılmasını reddetti

Güncelleme Tarihi:

Çin muhalif Liunun bırakılmasını reddetti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2009 13:12

Çin, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB), Çinli muhalif ve aydın Liu Şiaobo'nun serbest bırakılması çağrısını "kabul edilemez" olarak nitelendirerek reddetti.

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD ve AB'den yapılan, muhalifin serbest bırakılması çağrısının Çin'in iç işlerine müdahale olduğunu ve Liu'nun serbest bırakılmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Muhalif aydının avukatları, Çin'de bir yıldır gözaltında tutulan Liu'nun, savcılık tarafından hükümeti devirmek ve rejim aleyhinde yıkıcı faaliyette bulunmakla suçlandığını açıkladı.

Liu, Aralık 2008'de demokratik reform isteğiyle kaleme alınan ve içeriğinde insan haklarına saygı gibi unsurların bulunduğu "2008 Sözleşmesi"ni hazırladığı gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Avukatları, Liu'nun suçlu bulunması durumunda 15 yıl hapis cezasıyla karşı karşıya kalacağını belirtti. ABD ve AB, geçen pazartesi günü Çin'e, içlerinde Liu'nun da bulunduğu siyasi reform yanlısı Çin vatandaşlarının baskı altına ve gözaltına alınmaması ve gözaltında tutulanların salıverilmesi hususunda çağrıda bulunmuştu.

BBC Çince Servisine konuşan Şü Youyü, söz konusu sözleşmeyi Liu Şiaobo ile birlikte içlerinde kendisinin de bulunduğu 300 akademisyen ve entelektüelle imzaladıklarını hatırlatarak, "Eğer Liu Şiaobo suçluysa, hepimiz suçluyuz" açıklamasında bulundu.

Tienanmen meydanında 1989'da yapılan demokrasi gösterilerindeki liderlerden biri olarak dikkati çeken 53 yaşındaki edebiyat profesörü Liu, 1989'dan sonra hayatının bir bölümünü hapis, ev hapsi ve yakın izleme altında geçirdi. Buna rağmen Çin'de demokratik çoğulculuk üzerine yazmaya devam eden Liu, geçen Aralıkta "2008 Sözleşmesi"nin kaleme alınmasına katkıda bulunduğu için tekrar cezaevine konuldu.

Çin'de siyasi reform talep eden sözleşmeyi, yüzlerce aydın ve muhalif imzalamıştı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!