Çin’de artık sigara fabrikası açılamayacak

Güncelleme Tarihi:

Çin’de artık sigara fabrikası açılamayacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2006 15:45

Çin, bundan sonra yeni sigara fabrikası açmayacağını ve yabancılarla da ortaklaşa sigara işine girmeyeceğini açıkladı. Ancak, daha 3 ay önce bir Çin şirketinin Philip Morris’le Çin’de Marlboro üretmeye yönelik imzaladığı anlaşmanın yeni karardan nasıl etkileyeceği bilinmiyor.

Çok sigara içilen bir ülke olarak bilinen Çin’de hükümet, sigaraya olan eğilimi azaltmayı hedefliyor. Çin’de geçen yıl tiryakilerin içtiği sigaranın yüzde 4 artarak 2 trilyon adete yaklaştığı bildirildi.

Pekin yönetimi, tütün üretimine yönelik sıkı tedbirler uygulanmaya başlanacağını da açıkladı. Açıklamalar, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) tütün kontrolüyle ilgili olarak toplandığı İsviçre’nin Cenevre kentinde, Çin’in Cenevre’deki Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Şa Zukang tarafından Çin’in resmi haber ajansı Şinhua’ya yapıldı.

YILDA 1 MİLYON 200 BİN ÇİNLİ SİGARADAN ÖLÜYOR

Dünyanın en büyük sigara üreten ve tüketen ülkesi olan Çin, 320 milyon kişinin sigara içtiği bir ülke olarak dünya sağlık kuruluşlarının da dikkatini çekiyor, çünkü Çin’de sigara nedeniyle yılda 1 milyon 200 bin insan ölüyor.

Geçen Aralık ayında Philip Morris, Çinli ortağı Çin Ulusal Tütün Şirketi ile bu ülkede Marlboro sigarası üretimine geçeceğini açıklamıştı. Çin hükümetinin aldığı kararın Marlboro üretimini nasıl etkileyeceği konusu henüz belirsizliğini koruyor. Philip Morris ise şimdilik bir yorum yapmaktan kaçınıyor.

HASTANELERDE BİLE İÇİYORLAR

Şa Zukang, toplantıda yaptığı açıklamada, Çin’in tütünle ilgili her konuda WHO’nun kararlarına 2003 yılında imza attığını ve bunu da 2005’te onayladığını hatırlattı. Büyükelçi Şa, bundan sonra Çin hükümetinin alınacak caydırıcı önlemlerle, atmış olduğu imzanın arkasında olacağını ve hükümleri en kısa zamanda hayata geçireceğini açıkladı.

Ancak Şa, Çin’de alınabilecek en iyi önlemlere rağmen insanlara sigarayı bıraktırmanın güç olacağından yakınırken, "Ne yazık ki insanları hala hastanelerde bile sigara içerken görebiliyorsunuz" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!