Çin Başbakanı, İklim zirvesine katılacak

Güncelleme Tarihi:

Çin Başbakanı, İklim zirvesine katılacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2009 12:37

Çin Dışişleri Bakanlığı, gelecek ay Danimarka'da yapılacak BM iklim toplantısına Başbakan Ven Ciabao'nun katılacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Çin Devlet Konseyi de 2020 yılına kadar gayri safi milli hasılada birim başına düşen karbondioksit salım yoğunluğunu 2005'e göre yüzde 40-45 oranında azaltacaklarını açıkladı.

Konseyin açıklamasında bunun Çin'in kendi ulusal koşullarına göre aldığı bir karar ve iklim değişikliğine ilişkin küresel çabalara katkı olduğu belirtildi.

"GELİŞMİŞ ÜLKELER TAAHHÜTLERİNİ YERİNE GETİRMELİ"

Resmi Çin Uluslararası Radyosunun internet sayfasında toplantıyla ilgili olarak yer alan yazıda, kritik sorunlarda gelişmiş ülkeler ile gelişmekte olan ülkeler arasında hala ciddi fikir ayrılıkları bulunduğuna işaret edildi.

Çin Dışişleri Bakanlığının iklim değişikliği görüşmelerinden sorumlu özel temsilcisi Yü Çingtay, Kopenhag'da yapılacak toplantının başarıya ulaşmasının anahtarının, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kendi yükümlülüklerini yerine getirmeleri olduğunu ifade ederek, Çin'in toplantının başarısı için elinden geleni yapacağını belirtti.

Haberin Devamı

Çinli yetkili, bundan önceki görüşmelerde ilerleme kaydedilmemesinin gelişmiş ülkelerin gerekli iradeyi göstermemesinden kaynaklandığını savunarak, gelişmiş ülkelerin vaatlerini hayata geçirmeleri gerektiğini söyledi ve "BM İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması'nda belirlenen ortak, ancak farklı yükümlülükler ilkesine ve diğer maddelere göre her ülke yükümlülüğünü yerine getirdiği takdirde Kopenhag toplantısı başarıya ulaşabilir" diye konuştu.

Bütün ülkelerin BM İklim Değişikliği Çerçeve Anlaşması'nın yanı sıra Kyoto Protokolü'ne sadık kalmaları ve Bali Yol Haritası'nı hayata geçirmesi gerektiğini kaydeden Yüi, konferansın başarıya ulaşması için gelişmiş ülkelerin Kyoto Protokolü'nde yer alan ikinci taahhüt süresinde yerine getirmeleri gereken sera gazı salımını azaltma miktarı tespit edilerek bunun uygulanması gerektiğini anlattı.

Çinli yetkili, gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere teknoloji ve finansman desteği sağlama sözünü hayata geçirmeleri için etkili bir mekanizma oluşturulması ve gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ülkelerin teknoloji ve finansman desteğiyle sürdürülebilir kalkınma çerçevesi içinde kendi koşullarına göre önlemler alarak sera gazı salımını azaltmaları gerektiği görüşünü dile getirdi.

ÇİN'İN SORUNLARI
Çin'in enerji tüketimini azaltıcı tedbirlerle 5 yıl içinde karbondioksit salımını 1,5 milyar ton azaltmasının beklendiği ifade edilen yazıda, en büyük gelişmekte olan ülke olan Çin'in ekonomik kapasite açısından dünyada ön sıralarda yer almasına rağmen, halen yoksulluk ve şehirler ile köyler ve bölgeler arasında dengesizlik gibi sorunlarla karşı karşıya bulunduğu vurgulandı.

Haberin Devamı

Yazıda, özellikle sanayileşme ve kentleşme sürecinde ulusal ekonominin hızla gelişmesinin enerji tüketiminde artışa neden olduğu hatırlatılarak, bu durumda karbondioksit salımını azaltma taahhüdünün Çin ekonomisinin gelişmesini büyük ölçüde etkileyeceğine dikkat çekildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!