Çifte vatandaşlık Almanya'yı böldü

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlık Almanyayı böldü
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 1998 00:00

Haberin Devamı

Almanya'da Sosyal Demokratlar (SPD) ile Birlik 90/Yeşiller'in koalisyon protokolünde çifte vatandaşlık hakkının da tanınması Almanya'yı ikiye böldü. Seçimler sonrasında muhalefete düşen CDU/CSU koalisyonunun Parlamento Grup Başkanı Wolfgang Schaeuble, Yabancılar Yasası'ndaki değişiklikleri ‘toplum için zehir’ olarak tanımladı.

CDU'lu milletvekili Horst Eylmann, değişikliklerin entegrasyonu kolaylaştıracağını söylerken Schaeuble, çifte vatandaşlığın entegrasyonu sağlamak yerine ‘giderek azalan yabancı düşmanlığının artması için gerekli zemini hazırlayacağını’ öne sürdü.

Hür Demokrat Parti'nin (FDP) iç politika sözcüsü Max Stadler de, SPD-Yeşiller koalisyon görüşmelerinde üzerinde anlaşmaya varılan vatandaşlık yasası değişikliklerinde bazı düzeltmeler yapılması gerektiğini söyledi. Yeni değişikliklerin, eski yasaya göre ‘ileri adım’ olduğuna dikkat çeken Stadler, Almanya'da doğan yabancı çocuklara, 18 yaşını doldurduğunda, Alman vatandaşı olup olmama konusunda karar verme hakkının tanınmasını istedi.

SPD-Yeşiller koalisyonun çifte vatandaşlığa yeşil ışık yakması Alman gazetelerinde de farklı yorumlara neden oldu. Westdeutsche Allgemeine Zeitung Gazetesi, Almanya'nın bu değişiklikle daha insancıl ve daha uygar bir ülke olacağını belirtirken, Die Welt gazetesi, Almanya'nın yabancı dostu bir ülke olması için çifte vatandaşlığın gerekli olmadığını ileri sürdü.

SPD-Yeşiller'in koalisyon protokolüne göre, sekiz yıl Almanya'da yaşayan her yabancı, Alman vatandaşlığına geçme hakkı kazanacak. 14 yaşından önce Almanya'ya gelmiş olan yabancıların Almanya'da doğan çocukları da Alman vatandaşı olabilecek.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!