Çifte pasaport ve burka yasağı Hıristiyan Birlik'i böldü

Güncelleme Tarihi:

Çifte pasaport ve burka yasağı Hıristiyan Birliki böldü
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2016 09:49

Hıristiyan Birlik Partili (CDU/CSU) eyalet içişleri bakanları, dün Berlin’de bir araya geldi. Toplantının konusu terör tehlikesine karşı alınabilecek yeni güvenlik önlemleri. İçişleri bakanlarının güvenlik önlemleri taslağında en çok tartışılan maddeler çifte vatandaşlığın kaldırılması ve burka yasağı. Ancak içişleri bakanları arasında bu iki konuda görüş ayrılığı var.

Haberin Devamı

Çifte pasaport ve burka yasağı Hıristiyan Birliki böldü

Eyalet seçimlerinin yapılacağı Mecklenburg Vorpommern ve Berlin içişleri bakanları, çifte vatandaşlığın kaldırılması ve burka yasağını savunuyor. Aynı partiden Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ise iki maddeye de karşı. Bakan de Maiziere, “Genel olarak burka yasağına karşıyım” dedi. Opsiyon modelinin kaldırılarak çifte vatandaşlığı sağlayan uygulamanın da kaldırılmasından yana olduğunu belirten de Maiziere, çifte vatandaşlığın uyuma ne kadar katkı sağladığına bakmak gerektiğini belirtti. Burka yasağının ise Anayasa Mahkemesi’nden geri dönebileceği ihtimaline dikkati çeken de Maiziere, ancak bazı kamu kurumlarında, gösterilerde yüzün tamamen kapatılmasını yasaklamanın söz konusu olabileceğini kaydetti. 

Haberin Devamı

YASAK MÜMKÜN DEĞİL

Baden Württemberg eyaleti İçişleri Bakanı Thomas Strobl de burka yasağının mümkün görünmediğini ama taşıt kullanırken, mahkemelerde ve benzeri durumlarda burka yasağı getirilebileceğini ifade etti. 
Çifte vatandaşlığın kaldırılması ve burka yasağını isteyen Mecklenburg Vorpommern İçişleri Bakanı Lorenz Caffier, “Halkın büyük bölümü burka yasağını destekliyor” dedi. 
Berlin içişleri Senatörü Frank Henkel de çifte vatandaşlığın kaldırılması ve burka yasağını savundu. 
İçişleri bakanları tartışmalardan sonra uzlaşı sağladıkları taslağı bugün kamuoyuna açıklayacak.

SPD: ÇİFTE VATANDAŞLIK KALACAK

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) çifte vatandaşlığın kaldırılmasına ve burka yasağına karşı. Federal Adalet Bakanı SPD’li Heiko Maas, “Hıristiyan Birlik çifte vatandaşlığın kaldırılması tartışmasına son verebilir. Çifte pasaport kalacak. Kaldırılmasında SPD yok” dedi. SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner de burka yasağına genel olarak karşı çıkarken, sadece güvenlik bölümlerinde burka yasağına olumlu bakacaklarının sinyalini verdi. 

AfD Mİ OLMAK İSTİYORSUNUZ?

Çifte vatandaşlık ve burka yasağı tartışmalarına Yeşiller de tepki gösterdi. Yeşiller iç politika sözcüsü İrene Mihalic, “Hıristiyan Birlik, AfD’mi olmak istiyor yoksa merkezde mi kalmak istiyor, karar vermeli” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!