Çifte baskı

Güncelleme Tarihi:

Çifte baskı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2015 23:01

Türkiye’nin Suriye’de güvenli bölge ilan edilmesini istediği Mare-Cerablus hattının iki tarafında da baskı artıyor.

Haberin Devamı

YPG’nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri, doğuda Teşrin barajını IŞİD’den aldıktan sonra Fırat’ın batısına geçerken bir hamle de batıdaki PYD kontrolündeki Afrin’den geldi. Buradan da doğudaki Azez’e doğru saldırı başlatıldı.

SURİYE’nin kuzeyinde terör örgütü PKK bağlantılı PYD’nin silahlı kanadı YPG’nin liderliğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Türkiye’nin kırmızı çizgi ilan ettiği Fırat Nehri’nin batısına geçerken bir hamle de batıdan doğuya doğru geldi. Hatay’a sınır olan Afrin kantonundaki YPG, Arap ortaklarıyla birlikte doğudaki Azez’e doğru iki yerleşim merkezinin kontrolünü ele geçirdi. Kürt kaynaklara göre SDG, Nusra Cephesi ve Ahrar el Şam’la şiddetli çatışmalar sonrası Malikiye ve Şevarka’ya girdi. Nusra ve Ahrar el Şam ise Afrin’in merkezine havan topu atarak misilleme yaptı.

Haberin Devamı

Çifte baskı

ABD DE DESTEK VERİYOR

SDG’nin eline geçen Malikiye, Azez’in 7 kilometre güneyinde yer alıyor. Azez, Halep ile Kilis arasındaki bölgeyi elinde tutan grupların en önemli lojistik üssü sayılıyor. Azez’in doğusunda ise terör örgütü IŞİD’in hâkimiyet alanı başlıyor. Türkiye sınırında Cerablus ve El Rai’den başlayan IŞİD bölgesi El Bab ve Menbic üzerinden Rakka’ya uzanıyor.
Türkiye’nin tampon ya da güvenli bölge ilan edilmesini istediği Azez-Halep hattındaki bu gelişmeye paralel olarak SDG, 23 Aralık’ta başlattığı operasyonun dördüncü gününde Teşrin Baraj Gölü’nü IŞİD’den aldıktan sonra Fırat’ın batı yakasında Teşrin beldesinin bazı kısımlarına girdi. Operasyona ABD de havadan bombardımanla destek veriyor.

IŞİD’in toprakları bölünecek

Teşrin’in temizlenmesinin ardından hedefteki ilçe Menbic. SDG’nin Menbic’i ele geçirmesi halinde IŞİD’in kontrol ettiği topraklar güney ve kuzey olmak üzere ikiye bölünmüş olacak. Bu durumda Türkiye ile iki sınır kapısı üzerinde yer alan Cerablus ve El Rai’nin düşmesi daha da kolaylaşacak. Ancak genel beklenti Türkiye’nin tepkisi nedeniyle Cerablus’un en sona bırakılacağı yönünde. SDG, Teşrin’e girmeden önce civardaki 7 köyü bir günde temizlemişti. IŞİD’in Teşrin Baraj Gölü ve elektrik santralını istismar ederek kendi hakimiyeti altında olmayan bölgeleri su ve elektriği keserek cezalandırdığı iddia ediliyordu. Buna göre, elektriği kesilen yerlerin başında 70 km kuzeydeki Kobani yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!