CIA'nın İslam araştırması

Güncelleme Tarihi:

CIAnın İslam araştırması
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

CIA, Kuranı Kerim ve diğer islami kaynakları incelemeye aldı. Böylelikle islami terör örgütlerinin ABD ve müttefiklerine yönelik saldırılarını dayandırdığı ayet ve tefsirlerin bu tür eylemlere uygun olup olmadığını ortaya çıkaracak ve karşı söylemini belirleyecek.

IRAK-ABD gerginliği BM Genel Sektereti Kofi Annan'ın çabaları sonucu diplomatik yoldan çözümlenirken dünyanın çeşitli yerlerinde faaliyet gösteren radikal İslamcı terör örgütleri Amerikan hedeflerine karşı dünya çapında saldırılar düzenlenmesi için çağrılarda bulunmaya başladı.

ABD Senatosu Terörizm Komisyonu Başkanı Jon Kyl İslamcı terör gruplarının saldırı çağrılarının ‘fetvalar’ halinde yayınlanmasına dikkat çekti. Bu nedenle Amerikan Merkezi Haberalma Orgütü CIA, İslami kaynakları bu tür saldırılara uygun fikri temel oluşturup oluşturmadığını belirlemek için incelemeye aldı. Bir başka deyişli CIA, terör örgütlerinin fetvalarını İslami kaynaklara dayanarak çürütüp kırmaya çalışacak.

TERÖR KOALİSYONU

Amerikan istihbarat çevreleri, ABD çıkarlarına karşı toplu saldırı kararı alan radikal islamcı grupları ‘Londra’daki İslamcı örgütlerin koalisyonu' ile ABD tarafından aranan ve Afganistan'da bulunduğuna inanılan varlıklı bir Suudi ailesinin oğlu Usama Bin Ladin'in kuruluşu şeklinde tanımladılar.

Radikal islamcılar, Londra'da Arapça olarak yayınlanan ‘El Kudüs el Arabi’ gazetesinde yer alan fetvalarda dünyanın her yerindeki Amerikalılar'ı hedef gösterdiler ve ‘saldırıların, ABD’nin Suudi Arabistan'dan ve Kudüs'ten çıkarılıncaya kadar devam edeceğini' belirttiler.

Bir FBI yetkilisi, bu tehditlerin Amerikalılar'ı kaygılandırması gerektiğini söyledi. Aynı yetkili, sadece askeri hedeflere değil, yumuşak hedef diye nitelenen Amerikan firmaları ve yöneticileri ile Amerikalı turistlere yönelik tehditlerin artabileceğini bildirdi.

FBI uzmanları, İslami grupların ilk kez ‘fetva’ yoluyla saldırı çağrısında bulunduklarına dikkat çekerek bu durumun çok kaygı verici olduğunu vurguladılar. FBI, ABD için terör riskinin arttığı bir döneme girildiğine işaret etti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!