CIA, El Kaide avında av olmuş

Güncelleme Tarihi:

CIA, El Kaide avında av olmuş
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2010 00:00

El Kaide üyesiyken iki yıl önce Ürdün’de yakalandı. Ürdün maaşa bağlayıp terör örgütünün içine köstebek olarak yolladı. Ama o, El Kaide’den aldığı emirle, Afganistan’daki CIA üssünü vurdu. ABD’yi avlayan El Belavi’nin tıp eğitimini Türkiye’de aldığı ortaya çıktı.

ABD’nin Afganistan’daki insansız uçaklarına evsahipliği yapan Chapman Üssü’nde 30 Aralık’ta yaşanan intihar saldırısında 7 ajan ölmüştü. CIA’in tarihinde yediği en kanlı ikinci darbe olan saldırının ardından ABD Yönetimi, istihbarat zaaflarını belirlemek üzere düğmeye bastı.

İntihar bombacısının CIA üssüne aranmadan nasıl girdiği sorusu yanıtını bulurken, dün de kimliği açıklandı. ABD medyasına yansıyan haberlere göre saldırının arka planı şöyle:

El Kaide’nin öldürülen eski Irak lideri Ebu Musab El Zarkavi’nin memleketi Ürdün’ün Zarka kentinden olan 33 yaşındaki Halil Ebu Mulal el Belavi, iki yıl önce yakalandı.

El Kaide sempatizanı olan doktor, para karşılığında Ürdün ve ABD lehine çalışabileceğini söyleyince serbest kaldı. Ürdün istihbaratı, örgüt içinde “Horasanlı Ebu Dücane” diye bilinen El Belavi’yi bir yıldır muhbir olarak kullanıyordu.

Kurbanı kral ve kraliçe karşıladı

Hedef, Ürdünlüyü kullanarak, El Kaide’nin iki numaralı lideri olan Eymen El Zevahiri’nin yerini tespit etmekti. Bu amaçla El Belavi son olarak 20 gün önce Afganistan’a götürüldü.

El Belavi, 30 Aralık’ta CIA üssüne gidip, “El Zevahiri ile ilgili önemli bilgiler topladım” dedi. Yanında Ürdünlü bir istihbaratçı da olduğu için aranmadan içeri girdi. İçeride bombaları patlattı.

El Belavi’nin intihar saldırısı emrini bizzat Zevahiri’den aldığı sanılıyor. Kendisine eşlik eden Ürdünlü istihbaratçı Ali bin Zeyd de saldırıda öldü. Kraliyet ailesine mensup Zeyd’in cenazesini Kral Abdullah ve Kraliçe Rania karşıladı.

Ürdünlü yetkililer, Afganistan’daki intihar saldırısını El Belavi’nin gerçekleştirdiğine dair herhangi bir kanıt bulunmadığını iddia etti.

Türkiye’de tıp okumuş Türk gazeteciyle evli

ÜRDÜN istihbaratının ABD’ye bilgi sağlamak için tuttuğu Halil Ebu Mulal el Belavi’nin Türkiye’de tıp okuduğu ve bir Türk gazeteciyle evli olduğu ortaya çıktı. Arkadaşlarının ve akrabalarının verdiği bilgilere göre 1977 doğumlu El Belavi, Amman’daki bir liseden takdirle mezun olduktan sonra Türkiye’de tıp eğitimi aldı. Zeki ve biraz anti-sosyal olarak tanımlanan El Belavi’nin bir Türk gazeteciyle evliliğinden iki kızının olduğu ve son olarak “Türkiye’deki karısı ve çocuklarını ziyarete gittiğini” söyleyerek ailesine veda ettiği belirtildi.

Operasyonlar başladı, Yemen elçiliği açıldı

ABD’nin iki gündür El Kaide’nin saldırı tehdidi nedeniyle kapalı tuttuğu Yemen’deki büyükelçiliği dün açıldı. Başkent Sanaa’daki büyükelçiliğin, iki El Kaide militanının öldüğü önceki günkü güvenlik operasyonundan hemen sonra açılması dikkat çekti.

Yemen hükümetinin ABD’nin desteğiyle başlattığı operasyonlar dün de sürdü. Suudi Arabistan sınırı başta olmak üzere üç ilde binlerce askerin katıldığı operasyonlar sırasında evler de arandı. ABD yetkilileri, Guantanamo’dan Yemen’e tutuklu transferini durdurduğunu duyurdu.

Öte yandan FBI, Noel’de Amsterdam-Detroit seferini yapan uçağa saldırı girişiminde bulunan Nijeryalı Ömer F. Abdülmuttalib’den “faydalı ve fonksiyonel istihbarat” edindiklerini açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!